Tači traži državljanstvo Albanije za žitelje Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od albanskog predsednika Iljira Mete da Albanija omogući žiteljima Kosova dobijanje državljanstva te zemlje.
“Zatražio sam od Mete da, na osnovu Ustava, građani dobiju državljanstvo (Albanije), jer je Evropa pokazala nepravdu prema Kosovarima. Albanija je jedina nada”, rekao je Tači tokom zajedničke konferencije za novinare sa albanskim prredsednikom, koji boravi u Prištini.

Tači je u kontekstu ovog zahteva još jednom uputio kritike Evropskoj uniji zbog uslovljavanja vizne liberalizacije za žitelje Kosova.

Kosovski pedsednik je albanskog predsednika odlikovao “Ordenom nezavisnosti”, zbog kako je naveo, “zasluga i učešća u procesu otvarivanja aspiracija i sticanja nezavisnosti Kosova”.

Meta je rekao da je odlikovanje “posebno priznanje” za njega i Albance u Albaniji.

U zajedničkoj izjavi Tači i Meta su naveli da se zalažu za “nastavljanje završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pozivajući na obnovljeno angažovanje EU i uz direktno učestvovanje SAD, sa ciljem konačnog priznavanja Kosova kao suverene i nezavisne države od strane Srbije, kao proces koji će imati pozitivan efekat za ceo region”.

Zauzimaju se i za simetrično ubrzavanje procesa integracija svih zemalja u regionu koje žele da se učlane u EU i NATO, pošto su integracije u EU i NATO i dalje uglavnom politički procesi, sa izuzetnim uticajem na okončanje mirovnih sporazuma u regionu.

Cilj im je, navodi se u izjavi, sastavljanje strateškog dokumenta o potpunom učlanjenju Kosova u EU i NATO.

Ističu što bržu liberalizaciju viza između Evropske unije i Kosova, angažovanju Kosova da se učine napori kako bi se u poverenju i sporazumno rešila pitanja koja su povezana sa sporazumom o označavanju granične linije sa Crnom Gorom.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još