• Početna>
  • Vesti>

Odigrana predstava Govorna mana, Mitrovčanka Jelena Orlović prvi put na sceni u Zvečanu

Komedija Gorana Markovića “Govorna mana” prvi put izvedena 1997. godine u Narodnom pozorištu u režiji Milana Karadžića, doživela je dvesta izvođenja i piscu donela Sterijinu nagradu za najbolji savremeni tekst.

Predstava, koju ovog puta režira sam Marković u koprodukciji Zvezdara teatra i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, odigrana je pred brojnim gledaocima, u Domu kulture u Zvečanu.

Glumačka podela pripala je čuvenom glumcu Tihomiru Staniću, Nebojši Đorđeviću i mladoj glumici iz Kosovske Mitrovice  Jeleni Orlović.

Tihomir Stanić je nakon predstave za Radio Kosovska Mitrovica izjavio da je pre više od 20 godina igrao u Zvečanu i da “ovakva scena zalužuje da se češće igraju predstave”.

“Meni je uvek posebno drago kada igramo ovde, zato što je moja partnerka mlada Jelena Orlović odavde i ona igra s posebnim uzbuđenjem, ima tremu zbog toga što je gledaju njeni prijatelji i porodica. Ja to znam kako izgleda pošto sam posle mnogo godina bavljenja ovom svojom profesijom, otišao da igram u Banjaluku, i znam to osećanje kad dođete pred svoje”.

S obzirom da predstava ne gubi na aktuelnosti ni posle 20 godina od kada je premijerno izvedena, te da je utoliko i životna, Stanić smatra da vredi, samo ono što traje.

“Ja sam se bavio i filmskom produkcijom, i onda razmišljam, da taj film vredi jedino ako je pobedio svojom univerzalnošću i vreme u kome je nastao, i sredinu koja ga je iznedrila, i ako ga razumeju ljudi koji žive u drugačijim okolnostima.

I ako u našoj predstavi ima nešto što publika prepoznaje kao svoje večne teme, ljubav, strah od smrti, onda ta predstava vredi. Ako se osloni samo na neki dnevni, politički, društveni ili socijalni komentar, ona će biti brzo zaboravljena”.

Tihomir Stanić u intervjuu za Radio Kosovska Mitrovica kaže da je sada snimio dve serije, od kojih komedija “Psi laju, vetar nosi” počinje da se emituje 21.oktobra. Scenario je napisao Radoš Bajić, a režira Jelena Bajić Jočić.

Pripala mu je glavna uloga lika Kostadina Stavrića Stavre, čoveka koji je izbegao sa Kosova i na obodu Beograda se bavi raznim polukriminalnim ili kriminalnim delatnostima.

“To je drugačije od onog što sam igrao na TV do sada, odmah nakon toga sam snimao nastavak serije “Ubice mog oca”, sad igram predstavu “Svetlost koja život znači”, i u njoj govorim inserte iz onoga što sam do sada igrao. Govorim Andrića “ Na Drini ćuprija” i nekako nalazim veze između svog života i onog što sam radio profesionalno u pozorištu.

Naša mlada sugrađanka Jelena Orlović, koja je briljirala na sceni, prvi put je zaigrala u Zvečanu. Kaže da je u decembru probila led u svom gradu, igrajući predstavu Mitrovačkom dvoru, navodeći da je publika u svom gradu uvek stroža i kritičnija.

O saradnji sa Tihomirom Stanićem kaže da je odlična. “Svaka nedoumica, svaka začkoljica na sceni, on je jako dobar pedagog, izlazio nam je u suret za sve, I kao jedna mala porodica smo radili celu predstavu”.

Nebojša Đorđević, igra biznismena, kome nije dovoljno što je na svakakve načine došao do novca, nego hoće i u politiku da bude još moćniji.

Kaže da ovdašnja publika jako dobro prima predstavu, i da je željna bilo kakvog sadržaja, pa i pozorišnog.

“Mi smo se bazično bavili identitom, odnosno zamenom identiteta, i tom vezom između različitih miljea, i to nam je suštinski bilo važno, nažalost, neka tragična sudbina naših naroda na ovim prostorima.

Đorđević je treću sezonu angažovan u Prištinskom narodnom pozorištu, gde je odigrao čak 15 naslova, a kako navodi možda i više, što je hiper produkcija samog pozorišta, a za jednog čoveka  stvarno napor.

“Međutim, mene jako raduje saradnja sa Prištinskim pozorištem, nadam se nekom stalnom članstvu u ansamblu, pošto se osećam kao dobar deo ove kosmetske priče”.

Na pitanje da uporedi svoju glumu u predstavama “Revizor” i “Govorna mana” Đorđević kaže da je gluma zanimljiva baš iz tog razloga, da publici prenese transformaciju kojom se bavi kao lik, i za koju se trudi da upotpuni da bude sadržajna i drugačija, nadajući se da publika u tome uživa kao on sam.

“Govorna mana” je druga predstava koju Prištinsko pozorište igra u Zvečanu u poslednje dve nedelje,a što je rezultat obnovljene saradnje sa Domom kulture.

 

Comments

Pročitaj još