• Početna>
  • Vesti>

Dokumentarni film „Prokleta mogućnost izbora“ Biljane Gavrić premijerno prikazan u Gračanici

Dokumentarni film „Prokleta mogućnost izbora“ autorke Biljane Gavrić čija je tema paralelni prikaz života dece istih uzrasta iz dve različite pokrajine – Kosova i Metohije i Vojvodine, premijerno je večeras prokazan publici u Gračanici.
Ovo ostvarenje rezultat je stalne težnje novinarke i autora Biljane Gavrić da približi dve pokrajine u razumevanju potreba dece i omladine.

„Pre pet godina došla sam prvi put u Gračanicu, sa delegacijom iz Novog Sada i gradonačelnikom Milošem Vučevićem, sa namerom da napravim par informativnih priloga o njihovoj poseti i da se vratim u Novi Sad. Tada sam upoznala mnogo divnih ljudi, osetila neku posebnu emociju i poželela da se ponovo vratim ovde. Vratila sam se još mnogo puta i trudim se da ljudima koji žive u Novom Sadu i Vojvodini svojim primerom pokažem da su se stvari ovde promenile i da ovde više nije problem moja bezbednost ili neke druge teme koje su bile primarne poslednjih 15 godina. Ovde se rodilo mnogo dece koja su talentovana i veoma pametna i moja je želja da njima pomognemo“, kazala je novinarka i autorka filma Biljana Gavrić, koja je istakla i veliku ulogu gradonačelnika Novog Sada u brojnim humanitarnim akcijama namenjenim deci sa ovog prostora.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pozdravio je publiku u Gračanici i kazao da je ovo film koji predstavlja odraz nesporne veze između Novog Sada i Gračanice.

„Ovo nije pitanje prostorne udaljenosti, ovo je pitanje veze među ljudima i pre svega emocije i odnosa nas međusobno. Gračanica je velika, ne prostorno, već zbog energije ljudi koji ovde žive i zbog velikog duhovnog značaja“ kazao je Vučević i dodao da se u Gračanici uvek oseća kao „svoj među svojima“.

Nakon filma posetioci su mogli da uživaju u nastupu novosadskog benda „Garavi sokak“, koji je svojim pesmama razgalio brojnu publiku u velikoj sali Doma kulture u Gračanici.

 

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još