• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Je li to isti Pacoli, pre 15 dana jedno, sada drugo

Nije dobro da se mimo dijaloga i bez dogovora pokušava članstvo u međunarodnim organizacijama naročito zato što pokrajinama u njima i nije mesto, izjavio je danas direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je na pitanje novinara da prokomentariše izjavu zamenika kosovskog premijera Bedžeta Pacolija da je Priština odustajanjem od aplikacije za članstvo u Interpolu i Uneskou uputila Beogradu “snažan signal” da podržava dijalog i želi pomirenje i normalizaciju odnosa, odgovorio pitanjem da li je to isti Pacoli koji je pre nekoliko dana tvrdio da imaju većinu za Unesko i 15 novih država kao podršku.

Podsetimo, ranije danas objavljeno je da je zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio da je Priština odustajanjem od aplikacije za članstvo u Interpolu i Uneskou Beogradu uputila “snažan signal” da podržava dijalog i da želi pomirenje i normalizaciju odnosa.

Bedžet Pacoli je u intervjuu za Dojče vele rekao da “ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije”.

“Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja”, rekao je Pacoli.

Vidi, ukazao je, pozitivne pomake i od Beograda i smatra da nema mesta kritici inicijative predsednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

“Na to bi trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije. Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo”, naveo je.

Dodao je da je “Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo s druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije”.

Smatra da bi Priština trebalo da intenzivira dijalog po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšali životni standard.

“Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju. Radujem se pomirenju pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region”, rekao je Pacoli.

Smatra da je za vreme prethodne vlade došlo do zastoja u priznavanju kosovske samostalnosti, te dodao da njegova agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa svima, a posebno sa državama koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

“Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati”, kaže Pacoli.

Naveo je da demarkacija sa Crnom Gorom mora da bude rešena, da je ugovor potpisan, da ga je Crna Gora ratifikovala i da je to pitanje de jure završeno.

“Ja nemam nikakav problem s tim pošto smatram da bi sporazum trebalo da se poštuje. Mi nemamo nikakav konflikt s Crnom Gorom, ali je naša javnost podeljena po tom pitanju. To se vidi i u kosovskom parlamentu. Za Crnu Goru je pitanje sporazuma zatvoreno, tako da bi mi ovde trebalo da vidimo kako ćemo da ga rešimo.

Ne vidi, kaže, da “Crna Gora želi kosovsku teritoriju ili da Kosovo želi da prisvoji teritoriju Crne Gore”.

Izvor: RTS i Tanjug

Comments

Pročitaj još