Potrebna pomoć deci sa posebnim potrebama na Kosmetu

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske pokrenuo je akciju prikupljanja finansijske pomoći deci sa posebnim potrebama na severu Kosova. Ima ih 58. Njihovo lečenje je skupo a, neretko, potrebno je lečenje u inostranstvu.

Deci ometenoj u razvoju i sa invaliditetom potrebna je pažnja 24 sata dnevno. Treba ih odvesti u vrtić, u školu, kod lekara, ubediti društvenu zajednicu da ih humanije tretira. Nekima da omogući i stalan posao.

“Obraćao sam se, neki su me primili, neki nisu. I ti što su me primili su mi obećavali, a dan danas ništa. Primaju me jednom godišnje, po tri meseca radim, četiri, i to je to”, kaže Igor Đurić.

Igorova majka navodi da je on borac. “Sam krene, pa je pao na ulici. Svuda moli. I u ministarstvo ide, kod načelnika okruga i u opštini. Sve je nešto stalo, ja ne znam, ili mi nemamo pravo na život, ili… stvarno ne znam”, kaže Igorova majka Ružica.

Više od 50 dece u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću ima potrebe za stalnim lečenjem i svakodnevnom brigom. Kako ne postoji institucija koja o njima brine, ceo teret pada na roditelje.

“Treba nam ta psihološka podrška, gde mi roditelji često padnemo. Nismo u situaciji da iznesemo sve to kako jeste”, objašnjava Ivana Rakić iz Udruženje roditelja “Podrži me” u Kosovskoj Mitrovici.

Pored pažnje i nege koje pružaju deci, roditeljima je potreban i novac.

“To su razna ispitivanja, tu su redovna IT EEG, pa mora uraditi magnetne koje često ne rade ni u Beogradu, ili je to zakazivanje koje mora da se sačeka, pa si prinuđen da platiš privatno, jer ti, jednostavno, moraš da lečiš dete. To su velike cifre”, kaže Rakićeva.

Godišnja izdavajanja roditelja za tretman dece su po nekoliko hiljada evra. U pomoć im priskače Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

“Ja bih pozvao sve institucije u Republici Srpskoj, Srbiji a i u saradnji smo sa dijasporom, da pomognemo, jer verujem da nema kategorije na Kosovu i Metohiji koja je ugroženija od te kategorije dece”, apeluje Milorad Arlov iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Akcija Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji traje do kraja oktobra.

Izvor TV Most, RTS

 

Comments

Pročitaj još