• Početna>
  • Vesti>

Predstavom “Revizor” Narodno pozorište Priština se vraća na zvečansku scenu

Predstavom „Revizor“ po tekstu Nikolaja Gogolja, u režiji Maurisija Farea, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici se na velika vrata vraća na pozorišnu scenu Zvečana i Kosovske Mitrovice.
Kako kaže direktor Narodnog pozorišta Predrag Radonjić ovo izvođenje najpoznatijeg dela oca ruske proze na zvečanskoj sceni, zapravo znači oživljavanje institucionalne saradnje prištinskog pozorišta i Doma kulture u Zvečanu. Saradnja od preseljenja pozorišta u Gračanicu nije postojala, pa je publika na ovom podneblju bila uskraćena za važan kulturni doživljaj.
„Iz više razloga ovde jako dugo nismo imali gostovanje. Od danas, mi smo na institucionalnom nivou obnovili tu saradnju, koja označave – ne gostovanja, već redovno izvođenje repertoara na severu Kosova. Ovo je važan momenat za Narodno pozorište, za celu kulturnu scenu na Kosovu i Metohiji i nadam se za građanstvo“, rekao je Radonjić.
Redovni repertoar podrazumeva barem jednu predstavu mesečno, a kako Radonjić dodaje, cilj im je da ubuduće izvode bar jednu predstavu nedeljno na nekoj sceni na Kosovu i Metohiji.
O svom “Revizoru”, samo Gogolj je svojevremeno zapisao da je u njemu na jednom mestu skupljeno sve ono što je u Rusiji ružno. “Hteo sam da sve ismejem u jedan mah”, rekao je Gogolj. To kikotanje na račun socijalnog zla, društvenih poroka i svih izopačenosti ljudske naravi i društvenog bića, platio je konačno odlaskom iz tada carske Rusije.
Švajcarski reditelj katalonskog porekla Maurisi Fare govoreći o predstavi, kaže da je Gogoljeva tema univerzalna i večna.
„Korupcija je nešto što nas spaja. Te zajedničke teme biramo uvek kada saradjujemo – ja kao stranac i Narodno pozorište Priština To je zajednička tema jer svi smo deo zajedničke evropske kulture. Ima je u zemlji iz koje dolazim, u zemlji u koju sam došao, u zemlji iz koje je Gogolj, u celoj Evropi“ rekao je reditelj i dodao da je Gogolj napisao najbolje pozorišno delo o korupciji jer je i sam o njoj znao mnogo.
Fare je pozvao publiku da dođe i da se, uprkos ozbiljnoj temi, bar pošteno ismeje na njen račun.
Glumac Bojan Stojčetović koji u predstavi tumači Artemija, kaže da je Gogoljeva tema nažalost uvek aktuelna ali da je trenutno od nje bitnija činjenica da se pozorište na najlepši način, jednom klasičnom predstavom, vraća na ovu scenu.
„Mitrovica, kao jedini srpski grad na Kosovu i Metohiji zaslužuje profesionalnu pozorišnu scenu. To su jake emocije za nas jer ovde je sve počelo pre deset godina, kada se pozorište vratilo na Kosovo“, kaže Stojčetović.
Dramski umetnik Milan Vasić, u predstavi Hljestakov, kaže da je predstava u globalu odlično postavljena.
„Sve je dobro. Imamo lepe kostime, generalno sve lepo izgleda. Priča je narodu poznata i podseća na našu „Lažu i paralažu“, gotovo je isto. Žao mi je što je neko nekada, u nekom trenutku odlučio da mi ne možemo da budemo više ovde i da ne možemo da igramo. A za to vreme dok smo bili ovde, mnogo toga smo preživeli i publika je uvek bila uz nas. Ova scena je naša, ne zaboravljamo je i ja je gledam kao matičnu, jer smo dugo igrali ovde i napravili mnogo toga. Ne sumnjam da će predstava dobro proći. Verujem da ćemo dolaziti često“, kaže Vasić.
Glumica Anika Grujić glumi Anu.
„Pre osamnaest godina sam glumila Mariju, dakle bila sam ćerka a sad sam majka. Predstava je dobra i dobili smo nagrade. Zadovoljstvo mi je što sam saradjivala i sa Maurisijom i sa mojim kolegama i nadam se da ćemo igrati češće i da će ova predstava imati duži vek“, kaže Anika.
Predstava počinje večeras u 20h a prodaja karata ide više nego dobro.
Narodno pozorište Priština trenutno na repertoaru ima devet predstava.

Comments

Pročitaj još