Izrada akcionog plana za udruženja novinara

Pod pokroviteljstvom misije OSCE-a na Kosovu, danas je održan sastanak radne grupe koja se bavim izradom akcionog plana za udruženja novinara.

Burimir Ničić, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, kaže da postoji mnogo problema sa kojima se suočavaju mediji i novinari.

„Brojni su izazovi sa kojima se naši mediji i novinari suočavaju ovde na Kosovu-. Najveći problem je nedovoljno funkcionalan sistem vladavine prava, gde mnogi napadi na novinare ostaju nerasvetljeni. Veoma je mali procenat slučajeva koju su rešeni u poslednjih 7-8 godina među srpskim novinarima, samo je jedan slučaj procesuiran“ rekao je Ničić.

Dodao je da bi u akcionom planu morala da stoji preporuka izmene krivičnog zakona, gde bi se napad na novinara okarakterisao kao napad na službeno lice, kao i aktivnije akgažovanje institucija  na rešavanju slučajeva kidnapovanih i ubijenih novinara. Dodatako se i problema finansiranja. Istakao je da mediji ne mogu da prežive od marketinga, te rešenje vidi u inicijativi da sve Opštine na Kosovu budu obavezne da određeni procenat budžeta izdvajaju za medije.

Škedrim Hisenaj, predsednik udruženja novinara Kosova ističe bitnost izrade zajedničkog akcionog plana.

„Problemi u vezi sa slobodom medija i slobodom govora su zajednički svuda u zemlji, i ono što smo uradili proteklih meseci jeste da smo imali zajedničke reakcije u vezi sa određenim odlukama nekih institucija kada je novinarima bilo prećeno, ili kada si bili fizički napadnuti“ kazao je Hisenaj.

Dodao je da su oba udruženja novinara zahvaljujući boljoj komunikaciji i saradnji uspeli da ostvare bolji pristup institucijama koje su nadležne za bezbednost novinara.

Comments

Pročitaj još