• Početna>
  • Vesti>

Izborna posmatračka misija raspoređuje 20 dugoročnih posmatrača na teren

Zamenik glavnog posmatrača, Marian Gabriel, ispratio je 20 dugoročnih posmatrača, koji su jutros napustili sedište Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) u Prištini i uputili se ka različitim regionima koje će posmatrati, obuhvatajući sve opštine na Kosovu.
“Naša uloga je da sprovedemo sveobuhvatno posmatranje čitavog izbornog procesa u svim delovima Kosova. Pored glavnog tima od osam eksperata sa sedištem u Prištini, 20 dugoročnih posmatrača će biti raspoređeno u timovima od dvoje širom Kosova, kako bi posmatrali izborni proces u svih 38 opština, pomažući nam da sakupimo pouzdane informacije,” rekao je Marian Gabriel, zamenik glavnog posmatrača, prilikom odlaska dugoročnih posmatrača na teren.
Posmatrači će se sastati sa lokalnim i izbornim službenicima, predstavnicima političkih partija, sudstva, predstavnicima organizacija civilnog društva i medija; njihovo posmatranje će biti fokusirano na kampanjskim aktivnostima kandidata i političkih partija, pokrivanju kampanje od strane medija i pripremama za glasanje.
Bliže izbornom danu, glavni tim i 20 dugoročnih posmatrača dobiće pojačanje u vidu 42 kratkoročna posmatrača i lokalno regrutovanih posmatrača iz različitih zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske, te će ukupna snaga misije iznositi oko 100.

Ubrzo nakon dana izbora, misija će izdati preliminarnu izjavu o svojim nalazima na konferenciji za novinare u Prištini. Završni izveštaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese, biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa.

Comments

Pročitaj još