Otvoren naučni skup „Nauka bez granica“

Prvi međunarodni interdisciplinarni naučni skup pod nazivom „Nauka bez granica“ otvoren je danas na Prištinskom Univerzitetu na privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Dekan Filozofskog fakulteta Mirjana Lončar-Vujnović rekla je da je cilj ovog skupa povezivanje, razmena iskustava i saradnje i promocija interdisciplinarnog partnerstva.

„Promene u svetu u kojem živimo kontintinuirano nas suočavaju sa potrebom redefinisanja iskustava, kao i za sticanjem i afirmisanjem novis saznanja, preispitivanjem tradicionalnih stavova, uvreženih stereotipa, te prevaziđenih ograničenja i jasno ucrtanih linija podela“  rekla je Lončar-Vujnović.

Dodala je da postoji namera da se ovaj skup održava i narednih godina, svakog 21. I 22. septembra.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić istakao je da bu današnji svet drugačije izgledao da su mudraci istoka i zapada mogli da razmenjuju informacije na način dostupan nama danas.

„Naziv ovog skupa „Nauka bez granica“ i sam podvlači neophodnost da se razmena ideja ,a time i uspešnost međusobnog razumevanja i saradnje naroda i kultura oslobodi svih prepreka. To se posebno odnosi na društvene nauke koje su vezivno tkivo čovečanstva i temelj na kome počivaju čak i visokotehnološka društva“ kazao je Marić.

Marić je dodao da je posebno zadovolja činjenicom da se ovaj naučni skup odvija na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u kosovskoj Mitrovici, čime, kako je rekao, ova institucija pokazuje da je najrespektabilniji naučni centar na Kosovu i Metohiji.

Lorens Armand Frenč, profesor univerziteta u Nju Hempširu i Univerziteta u Novom Meksiku, započeo je izlaganje svog rada oko 13 časova na prvoj plenarnoj sesiji.

Za učešće na konferenciji prijavljeno je oko 200 izlaganja na srpskom, engleskom i ruskom jeziku i više od 250 autora iz zemalja regiona I sveta.

 

 

Comments

Pročitaj još