• Početna>
  • Vesti>

18 godina od ubistva fotoreportera Momira Stokuće u Prištini

Udruženje novinara Srbije  sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije  podseća da se danas navršava 18 godina od kako je fotoreporter i saradnik „Politike“ Momir Stokuća ubijen u svojoj porodičnoj kući u Prištini koju nije želeo da napusti kada su tri meseca ranije međunarodne snage preuzele odgovornost za bezbednost na Kosovu.
Kako je za UNS rekla Stokućina sestra Branka Damnjanović, za njegovo ubistvo saznali su iz televizijskih vesti.
– Odmah sam otišla u Prištinu gde sam preko Komiteta za pomoć pokušala da prenesem njegovo telo u Niš gde je cela porodica već živela, ali mi nisu dozvolili. Nisam mogla da ga sahranim ni u Prištini. Tada je situacija bila teška, morali bi da obezbede celo groblje da bi omogućili sahranu – rekla je Damnjanović.
Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine, a sahranjen je 24. septembra 1999. godine u Gračanici. Njegovo telo Branka Damnjanović u Niš je prenela 2014. godine. Porodica nikada nije dobila informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.
– Čak ni zvaničan dokument nisam dobila, osim jednog papira koji su mi dali u bolnici, a koji sam morala da ostavim u manastiru. I dalje ne znamo ko ga je ubio – dodala je Damnjanović.
UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM.
Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog “Jedinstva” i dopisnik “Politike” otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela je OVK. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.
Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići (1998), „Informator“ Informativnog centra Kosova Enver Maljoku (1999), “Rilindja” Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).
UNS je početkom ovog meseca objavio i da je Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga, a do ovog UNS-ovog saznanja njegovog imena nije bilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara.
Niko nije odgovarao ni za jedno ubistvo odnosno nestanak ovih novinara i medijskih radnika.

Comments

Pročitaj još