Tači bez Haradinaja u Njujorku

Kosovsku delegaciju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ove godine čine predsednik Hašim Tači i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, a kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, Tači će se na marginama ovog skupa sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Navodi se da će tokom petodnevne posete Njujorku, Tači imati više susreta sa funkcionerima međunarodnih organizacija, a prisustvovaće i sastanku visokih zvaničnika Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom Evropske unije, Federikom Mogerini.

U kosovskoj javnosti, međutim, otvoreno je pitanje zašto je na Generalnu skupštinu UN otputovao Tači, a ne novoizabrani premijer Ramuš Haradinaj, tim pre što je kosovski predsednik prošle sedmice boravio u Vašingtonu, gde se sastao sa američkim kongresmenima.

Portal Albeu.com piše da je razlog tome veoma jednostavan. Pravilo je, naime, piše portal, da Generalnoj skupštini, koja se održava svake godine u septembru u Njujorku, jednom prisustvuje predsednik, a drugi put premijer.

Napominje se da je prošle godine kosovsku delegaciju na GS UN predvodio tadašnji premijer Isa Mustafa, pa je ove godine red na Tačija.

Izvor: Tanjug

 

Comments

Pročitaj još