Tači osudio napad na poslanike Srpske liste

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da su napadi na poslanike Srpske liste čin rasizma, dodajući da oni nisu pretnja kosovskoj državnosti.

Tači je na okruglom stolu o budućnosti dijaloga sa Srbijom rekao takođe da će u završnoj fazi razgovora sa Beogradom, Priština imati jedinstveni tim koji će činiti ljudi iz vladinih institucija, civilnog društva, akademije nauka i medija, prenosi RTK2.

Tači je rekao i da obaveze koje je Priština preuzela mora da ispuni, navodeći sprovođenje dogovora iz Brisela, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opstina, kao i usvajanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Istakao je da dijalog nema alternativu i da ostaje jedini način rešavanja otvorenih pitanja između Prišitne i Beograda, a da će završna faza dijaloga, kako on smatra, doneti obostrano priznavanje i pomirenje.

Napade na Srpsku listu, Tači vidi kao rasistički cin i navodi da poslanici ove liste nisu pretnja po kosovsku državnost.

“Kosovo ne može da gradi svoju evroatlansku budućnost na osnovu neprijateljstva prema Srbima”, rekao je Tači.

Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, Tači je rekao da očekuje da se u ovaj proces što pre uključi i kosovska Vlada, navodeći da je siguran da će osnivanje vojske podržati sve zajednice na Kosovu i da će oružane snage biti formirane uskoro.

Comments

Pročitaj još