• Početna>
  • Vesti>

Premijera filma “Kosovo–momenat u civilizaciji” u Parizu

U Srpskom kulturnom centru u Parizu održana je premijera filma “Kosovo–momenat u civilizaciji”, a direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da je srpska borba za KiM planetarnog karaktera i da je ovo ostvarenje važan doprinos očuvanju istine o tome čije je Kosovo.

“Film govori o kulturnoj i duhovnoj baštini koja treba da bude prikazana evropskoj i svetskoj publici i ovo je važan doprinos za očuvanje istine o tome čije je Kosovo i da je istorija i kultura na KiM srpska”, istakao je Đurić.
Naveo je i da je važno da putem filma, interneta, društvenih mreža i svih drugih vidova komunikacije priča o srpskoj baštini dospe do što više ljudi.

Ukazao je i na značaj premijere filma u Parizu, sedištu Uneska, organizacije gde Srbija vodi odlučnu borbu da zaštiti svoj status i svoje svetinje, crkve i manastire.

“Ovde se vodi borba za podršku onih koji odlučuju, a oni koji odlučuju treba da budu informisani i ovaj film je sjajan način za to”, ukazao je Đurić.

Dodao je da se borba Srbije ogleda u tome da što više ljudi iz akademskih, diplomatskih i intelektualnih zajednica u Francuskoj i drugim zemljama sveta vidi istinu o našim svetinjama kako bi doprineli formulisanju stavova značajnih društvenih grupa i zemalja koje utiču na mogućnosti Srbije da sačuva svoje svetinje.

“Naš posao je da pred svakog od njih iznesemo činjenice, a oni treba da donesu svoj sud prema savesti. Za ljude koji se vode po savesti, istoriji i poštenju nema dileme da su svetinje na KiM hrišćanske, pravoslavne, srpske”, zaključio je Đurić.

Reditelj filma Boris Malagurski kaže da je ideja filma da se prikaže ugroženost, ali i lepota srpske baštine na KiM.

“Film je snimljen sa ciljem da se priča o manastirima predstavi kroz ličnu priču voditelja Stefana Popovića koji je australijski voditelj, ali je odrastao na Kosovu i tamo je proveo detinjstvo. Scenario je pisao Miloš Ninković, a ovaj dokumentarni film nije klasična forma dokumentaraca, već je ispričan tako da bude prijemčiv svima, mladima i starima”, objasnio je Malagurski.

Ističe da je od 1990. godine do danas na području KiM uništeno više od 150 crkava i manastira i da to treba da izazove reakciju u svetu kao što je izaziva rušenje kulturne baštine u, na primer, Iraku.

“Želimo da motivišemo svetsku javnost da se više bavi ovom temom, da se vidi da se na teritoriji KiM ugrožava naše nasleđe i vrednosne poruke koje manastiri nose. Važno je videti da se u slučaju poništavanja naše prošlosti u velikoj meri ugrožava i budućnost civilizacije”, zaključio je Malagurski.

Mnogobrojni predstavnici diplomatskih, kulturnih i intelektualnih krugova došli su da vide film koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji kao deo šire kampanje Srbije protiv članstva Kosova u Unesku.

Kancelarija za KiM projektno je podržala snimanje ovog filma.

 

Izvor: RTS i Tanjug

 

 

Comments

Pročitaj još