• Početna>
  • Vesti>

Od EU 2 miliona evra za kulturnu baštinu i pomirenje zajednica na KiM

Evropska unija je usvojila program od dva miliona evra za zaštitu kulturnog nasledja na Kosovu “s ciljem da to pospeši izgradnju poverenja medju etničkim zajednicama”.
Kako je saopštila Evropska komisija (EK) u Briselu, ovim programom od dva miliona evra u sklopu Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru (IcSP) biće “podržana obnova važnih kulturnih i verskih mesta, razvoj kulturnog i seoskog turizma, uz angažovanje zajednica da zajedno delaju na zaštiti kulturne baštine”.

“Ovaj program će time doprineti većem razumevanju i pomirenju etničkih zajednica”, navodi u saopštenju EK.

Programom će biti, kako se dodaje, prošireni dosadašnji EU projekti za obnovu i rehabilitaciju mesta kulturnog nasledja i “povećano angažovanje domaćeg civilnog društva”.

Predvidjen je razvoj kulturnog i seoskog turizma kako bi se “zaštita kulturne baštine učinila ekonomski održivom i privlačnom za zajednice”, a naročita pažnja će biti na prenošenju znanja na mlade i žene u umetničkom angažovanju, kulinarstvu i procesu angažovanja zanatlija i stručnjaka za kulturno nasledje.

U saopštenju se navodi da je “EU daleko najizdašniji davalac nepovratnih sredstava Kosovu i Zapadnom Balkanu, i predvodi u naporima za obnovu”.

Izvor> Beta

Comments

Pročitaj još