Đurić:Zahvalni Moskvi na podršci unutrašnjem dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i Petro Tolstoj, zamenik predsednika ruske Dume zaduženim za međunarodnu saradnju, naglasili su na sastanku u Moskvi značaj produbljivanja odnosa Srbije i Rusije, na osnovama bratske saradnje i prijateljstva, koji su karakterisali odnose dveju država i naroda kroz čitavu istoriju.

Đurić je izrazio zadovoljstvo ostvarenom državnom saradnjom Srbije i Rusije, i zahvalio na podršci unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji koji je pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i koji za cilj ima okupljanje svih društvenih snaga radi jačanja kapaciteta Srbije da se bori za svoje nacionalne interese, navedeno je u saopštenju.

Ističući da je uspešna borba protiv članstva samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama nezamisliva bez podrške Rusije, Đurić je zvaničnika ruskog parlamenta upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i činjenicom da Srbi u privremenim institucijama samouprave prvi put od 1999. godine imaju efektivnu moć i uticaj.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da čuva svoju vojnu neutralnost i da, negujući tradicionalno i iskreno prijateljstvo, produbljuje sve vidove saradnje sa Ruskom Federacijom, zbog čega je suočena sa velikim pritiscima od strane država koje Rusiju ne doživljavaju kao partnera.

„Državne institucije Srbije imaju jasan mandat od naroda da čuvaju i unapređuju bratske odnose sa Ruskom Federacijom, i konstanta naših odnosa prema Rusiji nikada i ni u kakvim okolnostima neće se menjati“, naglasio je Đurić.

On je istakao da je parlamentarna grupa za odnose sa Rusijom daleko najbrojnija u Narodnoj Skupštini Srbije, što je još jedan od pokazatelja karaktera odnosa dveju država.

Na sastanku je bilo reči i o pripremi deklaracije za očuvanje srpskog identiteta, kulture, jezika i pisma, za čije sprovođenje će, prema Tolstojevim rečima, Srbija imati punu podršku ruske Dume.

Tolstoj je istakao da je Rusija uvek bila rame o koje Srbija može da se osloni, i da će zato i u budućnosti imati podršku Moskve u nastojanjima da zaštiti svoj suvereitet na Kosovu i Metohiji.

Zamenik predsednika ruske Dume je rekao da će u predstojećem periodu biti nastavljeno produbljivanje međuparlamentarne saradnje, sa ciljem zaštite teritorijalne celovitosti Srbije i stabilnosti na Balkanu.

„Nastavićemo da negujemo tople odnose Srbije i Rusije, jer oni su za nas veoma važni“, poručio je Tolstoj.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."