• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici predstavljen desetogodišnji plan za razvoj kulture

U Kosovskoj Mitrovici predstavljen je desetogodišnji plan za razvoj kulture,koji je izradilo ministarstvo kulture i informisanja

Ciljevi strategije razvoja kulture su očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, negovanje srpskog jezika i kako je istakao direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvoja, najvažnije je očuvanje kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji.

“Mislim da je to od najvažnijeg državnog značaja i u skladu sa tim mi smo u saradnji sa drugim resorima definisali deo strategije koji je posebno posvećen toj temi i u Akcionom planu su predvidjene konkretne aktivnosti koje bi trebalo da osiguraju očuvanje kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvoja.

Prema rečima Dragana Hamovića, savetnika u ministarstvu kulture i informisanja to je “vekovno iskustvo našeg naroda, jer I kada nismo imali državu imali smo kulturu i kulturnu samosvest”.

“Ovaj strateški dokument u ovom teškom period punom dezorijentacije je važan kako bi se stalo obema nogama na zemlju I kaže “da, to je naše kulturno tlo, to su naše kulturne težnje, to je naše kulturno ime I prezime””, rekao je Hamović.

Profesor Filozofskog fakulteta Valentina Pitulić smatra da je ova strategija važna jer “mi nemamo jedan opšti plan razvoja kulture a posebno kada je ova sredina u pitanju”.

“Važno je oporaviti ono što smo mi nekada imali jer imamo model kako je nekada sve funkcionisalo”, rekla je Pitulić.

Ova strategija dodatno motiviše srpski narod na Kosmetu da radi na očuvanju svog blaga – identiteta, jezika, kulture i tradicije.

“Ovom strategijom i dolaskom predstavnika Ministarstva kulture dodatno ćemo učvrstiti veze institucija i institucionalno prisustvo kroz Kancelariju za Kosovo i Metohiju I stvaranju bolje klime i naš opstanak kroz najvrednije stvari našeg bitisanja na prostoru Kosova i Metohije”, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Desetogodišnjim planom koje je predložilo Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije jasno su precizirane tačke koje se odnose na razvoj kulture kao na lokalnom tako i na opštem nivou.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još