Lunaček: Pozitivan signal ulazak Srpske liste u vladu

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je formiranje kosovske vlade i ocenila kao “pozitivan signal” to što je Srpska lista ušla u vladu premijera Ramuša Haradinaja.

“To je pozitivan signal za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Realnost je nešto što i srpski predsednik Aleksandar Vučić traži i nadam se da će biti napretka na tom putu”, poručuje Lunaček u saopštenju.

Naglasila je da nova kosovska vlada “mora da od prvog dana započne sa radom na hitnim problemima sa kojima se suočava Kosovo”.

Lunačekova je rekla da je neophodno naći izlazak iz ekonomske krize, pokrenuti inicijative za privlačenje investicija, kreiranje novih radnih mesta, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, poboljšanje usluga u zdravstvu i obrazovanju.

Ona je podvukla da i institucije i vladavina prava moraju biti ojačene, te da mora biti intenzivirana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Lunaček je ukazala da kosovska vlada mora ispuniti i obaveze u cilju dobijanja liberalizacije viznog režima.

“Neophodno da se što pre ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom”, zaključila je Lunačekova.

 

Izvor: Radio Kim Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."