Kocijančič: Jasno je šta EU očekuje od nove kosovske vlade

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da je “jasno šta Evropska unija očekuje od buduće vlade na Kosovu” i dodala da to zahteva “saradnju svih članova vlade”.

Ona je izbegla da konkretno odgovori na pitanje Tanjuga kako EU vidi funkcionalnost i buduću saradnju ministara u Prištini, koji dolaze iz stranaka kosovskih Srba i Albanaca.

Rekla je EU pozdravlja formiranje vlade na Kosovu, koju poziva da “u saradnji sa Beogradom osigura kvalitativni iskorak” u dijalogu između Beograda i Prištine.

“Pozdravljamo formiranje vlade na Kosovu. Pozivamo novu vladu da odmah započne rad na primeni neophodnih reformi u oblasti vladavine prava i ekonomije. Kosovu je potrebno da poboljša svoju konkurentnost, stvori nova radna mesta i prilike za svoje građane”, poručila je Kocijančič iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

Kocijančič je podsetila da je neopohodno da Kosovo ispuni svoje obaveze, kako bi napredovalo ka viznoj liberalizaciji i razgraničenju sa Crnom Gorom.

“Nova vlada mora da preuzme aktivnu ulogu u regionu i da radi zajedno sa Beogradom kako bi došlo do kvalitativnog iskoraka u dijalogu između Beograda i Prištine kome posreduje EU”, naglasila je Maja Kocijančič odgovarajući na pitanje Tanjuga.

Ona je zaključila da je sve pomenuto neophodno kako bi Kosovo nastavilo da napreduje na svom evropskim putu i ponovila da Kosovo nema vremena za gubljenje.

 

Izvor: RTV, Tanjug

Comments