• Početna>
  • Vesti>

Formiranje institucija na Kosovu predstavlja važan korak

Formiranje institucija na Kosovu, nakon nekoliko nedelja političke neizvesnosti, predstavlja veoma važan korak, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.
EU poziva novoformiranu vladu da odmah počne da radi na jačanju institucija i sprovođenju neophodnih reformi, posebno o vladavini prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju ekonomije, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Agendom evropskih reforme, i druge relevantne sporazume EU-Kosovo.

“Od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate ove izazove i deluju efikasno u najboljem interesu naroda Kosova. Oni na vlasti imaju primarnu odgovornost za jačanje vladavine prava, kroz reformu pravosudnog sistema u skladu sa najboljim evropskim standardima”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Kancelarije se ističe da je od ključne važnosti da Kosovo ispuni preostale uslove za liberalizaciju viznog režima tako što će napredovati na sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i preduzimanjem mera protiv korupcije i organizovanog kriminala.

EU očekuje da nova vlada igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi osigurala kvalitetan napredak u dijalogu između Prištine i Beograda. Sporazumi postignuti u ovom kontekstu moraju biti u potpunosti implementirani.

“Kao što je prošle sedmice ponovila visoka predstavnica Federika Mogerini, Kosovo ima evropsku perspektivu. Ljudi na Kosovu žele i zaslužuju iste mogućnosti, iste zaštitne mere i prava kao i svi građani naših zemalja. Od presudnog je značaja da Kosovo nastavi da napreduje na svom evropskom putu. Kosovo nema vremena za gubljenje. Kosovski lideri moraju pokazati odgovorno rukovodstvo i ispuniti očekivanja naroda”, navedeno je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još