EU: Priština treba da primeni sporazume sa Beogradom

Evropska unija pozdravila je formiranje institucija na Kosovu kao “veoma važan korak” i pozvala novu vladu u Prištini da sarađuje s Beogradom kako bi se ostvario napredak u dijalogu i da primeni postignute sporazume.

 

EU očekuje da nova vlada igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi osigurala kvalitetan napredak u dijalogu Prištine i Beograda, navedeno je u zajedničkoj izjavi Kancelarije EU na Kosovu, Specijalne predstavnice EU, Euleksa i šefova misija EU.

Sporazumi postignuti u ovom kontekstu moraju biti u potpunosti implementirani.

U saopštenju se dodaje da “Kosovo ima evropsku perspektivu, ali da nema vremena za gubljenje i da kosovski lideri moraju pokazati odgovorno rukovodstvo”.

“EU poziva novoformiranu vladu da odmah počne da radi na jačanju institucija i sprovođenju neophodnih reformi, posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju ekonomije”, saopštili su zvaničnici EU i pozvali političke lidere da “ozbiljno shvate te izazove i deluju efikasno u najboljem interesu naroda Kosova”.

Podsetivši da se Kosovo suočava sa mnogim teškim izazovima, uključujući korupciju i slabu vladavinu prava, visoku nezaposlenost i nizak nivo obrazovnog sistema, u saopštenju se ocenjuje da su to ozbiljne prepreke za razvoj privrede, privlačenje investicija i zapošljavanje.

“Od ključne je važnosti da Kosovo ispuni preostale uslove za liberalizaciju viznog režima tako što će napredovati na sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i preduzimanjem mera protiv korupcije i organizovanog kriminala”, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: RTS, Beta

Comments