• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Zajednički ćemo rešavati probleme sa Albancima

\

Izvor: RTS

Dalibor Jevtić, potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak i zajednice rekao je za RTS da će priopritet u budućem radu biti povratak raseljenih. Nećemo se ponašati ucenjivački, već ćemo zajednički rešavati probleme sa komšijama Albancima, istakao je Jevtić.
Foto: RTS, printscreen

Sa 62 glasa “za” poslanici kosovskog parlamenta izabrali su novu vladu. Novoizabrani premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen i da nema alternative.

Dalibor Jevtić rekao je za RTS da Srbi na KiM mogu da očekuju rešavanje problema koji su nagomilani.

“Naš priopritet u budućem radu je rad na temama koje će poboljšati povratak raseljenih, kao i opstanak”, kaže Jevtić.

Prema njegovim rečima, prioritet je dat nad temama koje su važne za srpski narod, a to je formiranje ZSO kao i pitanja koja se odnose na proces povratka i rešavanje pitanja uzurpirane imovine.

“Želim da istaknem važnu činjenicu da ova vlada Kosova zavisi od glasova Srpske liste. I naša politička pozicija biće drugačija, samim tim ćemo imati drugačiji mehanizam u donošenju odluka koje su važne, koje treba da to što nije valjalo u priošlosti promeni sada u budućnosti i da uspemo da donošenjem odluka, akata i zakona pomognemo da se ti probelim rešavaju na drugačiji način”, rekoa je Jevtić.

Kaže da želi da se vrate svi koji su raseljeni, a proces povratka zavisi i od same želje onih koji su se raselili da se na KiM vrate. Taj broj je oko 20.000 ljudi.

“Moramo da napravimo jasnu strategiju i plan sa ovom kosovskom vladom da ih vratimo u što kraćem roku, a za to je potrebna i politička podrška nove vlade”, rekao je Jevtić.

Osamdeset odsto Srba na Kim živu u ruralnimn sredinama. Nakon uvida u stanje, kakva je situacija u Ministarstvu poljoprivrede, Jevtić veruje da će ministar Rikalo biti u prilici da javnost obavesti o načinu rešavanja problema.

“Nećemo se ponašati ucenjivački već ćemo zajednički rešavati probleme sa komšijama Albancima, jer su oni ti sa kojima ovde živimo”, zaključio je Jevtić.

Comments

Pročitaj još