Jevtić: Zajednički ćemo rešavati probleme sa Albancima

\

Izvor: RTS

Dalibor Jevtić, potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak i zajednice rekao je za RTS da će priopritet u budućem radu biti povratak raseljenih. Nećemo se ponašati ucenjivački, već ćemo zajednički rešavati probleme sa komšijama Albancima, istakao je Jevtić.
Foto: RTS, printscreen

Sa 62 glasa “za” poslanici kosovskog parlamenta izabrali su novu vladu. Novoizabrani premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen i da nema alternative.

Dalibor Jevtić rekao je za RTS da Srbi na KiM mogu da očekuju rešavanje problema koji su nagomilani.

“Naš priopritet u budućem radu je rad na temama koje će poboljšati povratak raseljenih, kao i opstanak”, kaže Jevtić.

Prema njegovim rečima, prioritet je dat nad temama koje su važne za srpski narod, a to je formiranje ZSO kao i pitanja koja se odnose na proces povratka i rešavanje pitanja uzurpirane imovine.

“Želim da istaknem važnu činjenicu da ova vlada Kosova zavisi od glasova Srpske liste. I naša politička pozicija biće drugačija, samim tim ćemo imati drugačiji mehanizam u donošenju odluka koje su važne, koje treba da to što nije valjalo u priošlosti promeni sada u budućnosti i da uspemo da donošenjem odluka, akata i zakona pomognemo da se ti probelim rešavaju na drugačiji način”, rekoa je Jevtić.

Kaže da želi da se vrate svi koji su raseljeni, a proces povratka zavisi i od same želje onih koji su se raselili da se na KiM vrate. Taj broj je oko 20.000 ljudi.

“Moramo da napravimo jasnu strategiju i plan sa ovom kosovskom vladom da ih vratimo u što kraćem roku, a za to je potrebna i politička podrška nove vlade”, rekao je Jevtić.

Osamdeset odsto Srba na Kim živu u ruralnimn sredinama. Nakon uvida u stanje, kakva je situacija u Ministarstvu poljoprivrede, Jevtić veruje da će ministar Rikalo biti u prilici da javnost obavesti o načinu rešavanja problema.

“Nećemo se ponašati ucenjivački već ćemo zajednički rešavati probleme sa komšijama Albancima, jer su oni ti sa kojima ovde živimo”, zaključio je Jevtić.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."