Godisnji koncert ansambla Venac iz Gracanice

Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ održao je sinoć svečani godišnji koncert u Domu kulture u Gračanici. Specijalni gosti koncerta bili su članovi KUD „Abrašević CH“ iz Švajcarske, koji su na Kosovo i Metohiju boravili nekoliko dana i sa svojim domaćinima i predstavnikom Ministarstva spoljnih poslova RS Vukmanom Krivokućom, obišli naše manastire i Gazimestan. Ansambl „Venac“ i KUD „Abrašević CH“ u dvočasovnom programu publici su prikazali igre iz Prizrena, Peći, Šumadije i Pomoravlja, Bosilegradskog Krajišta, kao i svadbene i žetelačke običaje. Folkloriste iz Gračanice sada očekuju pripreme za koncert sa ansamblom Kolo, koji će biti održan 19. oktobra u Beogradu.

Puno rada i truda je uloženo iza nasmejanih i veselih lica igrača ansambla, istakla je direktorica „Venca“, Snežana Jovanović.

„Ponosna sam na svoj kolektiv , na umetnički sektor, koji je večeras dao maksimum i oduševio našu publiku. Vidan je izuzetan napredak u odnosu na prošlu godinu, što je rezultat rada našeg stručnog tima, koji čine profesori etnomuzikologije, etnokoreologije Zdravko Radisavljević, Sanja Ranković i Zvezdan Đurić, koji je večeras prisutan i čije su dve koreografije večeras izvedene,“ naglasila je Jovanović .

„Bilo mi je zadovoljstvo da nekoliko dana budem sa našim gostima iz Švajcarske – Kulturno umetničkim društvom ‘Abrašević’ i domaćinima iz Venca. Proveli smo tri predivna dana zajedno, obišli smo naše manastire i Bogosloviju u Prizrenu i to sve je, kao i ovaj koncert, ostavilo jak utisak u svima nama,“ istakao je Krivokuća.

Ispred Eparhije raško-prizrenske prisutnima se obratio Iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion, koji je preneo pozdrave episkopa Teodosija, koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje koncertu.

„Meni je zadovoljstvo kada se sabiramo lepim povodom i kada nas sabira lepota. To je uvek nadahnujuće i samo Kosovo i Metohija svojom duhovnom lepotom i značajem koje ono ima za kulturu i identitet našeg naroda, odiše tom nezemaljskom lepotom. Naše kulturno prisustvo je toliko jako da niko ne može da ga ospori, čak ni ljudi koji to žele, koji nisu dobronamerni i njihov glas slabi, zato što nije lako promovisati nešto što nije istina,“ istakao je otac Ilarion i dodao da je Srbija tamo gde je srpska kultura.

„Prvi put sam na Kosovu, ali se nadam ne i poslednji. Oduševljena sam narodom i gostoprimstvom. Koncert je protekao dobro, što govori i činjenica da je sala bila puna,” rekla je Violeta Zurić, članica KUD „Abrašević CH“ i dodala da će sa Kosova poneti veoma lepe i pozitivne utiske.

Oduševljena publika je svaku koreografiju i pesmu dočekala gromoglasnim aplauzom, a mnogi su istakli da su najveće oduševljenje izazvali svadbarski običaji i popularna pesma „I oj ubavo, ubavo“ kojom je nekada dočekivana mlada u svoj novi dom.

Organizatori koncerta su ansambl „Venac“ i Dom kulture „Gračanica“, a pokrovitelji Ministarstvo za informisanje i kulturu Republike Srbije i Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska.

O ansamblu

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

U svojim prostorijama u Prištini ansambla je radio sve do 28. juna 1999 kada biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u centralnoj Srbiji u Nišu.

Oktobra 2003. Ansambl „Venac“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde i počinje sa radom u jako teškim uslovima u Čaglavici, gde funkcioiše do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture gde se i danas nalazi.

U svom dugogodišnjem radu Ansambl „Venac“ je imao zapažene koncerte i nastupe širom Srbije, ali i zemalja u regionu. U svom radu sarađivali su i sarađuju sa najeminentnijim umetnicima i koreografima širom Srbije.

Početkom 2014. direktor inicira ideju da se Venac omasovi u što kraćem roku, i uspeva u tome, pa u narednom periodu Venac formira jedan omladinski i pet dečijih ansambala. Tokom 2014. osnovao je dečije ansamble kroz škole folklora koje obuhvataju 20-tak mesta na području centralnog Kosova i Metohije. Osnovan je Omladinski ansambl u Gračanici i pet Dečijih ansambala „Venac“ (10 grupa – 5 mlađih i 5 starijih) na centralnom Kosovu. Venčeva ideja je napravila mladu folklornu armiju koja broji 322 člana, a na koju je Venac veoma ponosan, a pre svega siguran da je obezbedio budućnost za folklornu umetnost.

Takođe, Venac kao vrsni poznavalac svog posla nesebično pomaže i radi sa amaterskim KUD-ovima širom Kosmeta.

U svom bogatom repertoaru, koji pre svega čine koreografije sa prostora Kosmeta, imaju preko 35 koreografija najpoznatijih koreografa.

Izvor:Radio Gracanica/KosSev/Radio KM

Comments

Pročitaj još