Izabrana kosovska vlada – Srbima tri ministarstva

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramus Haradinaj novi je kosovski premijer.Haradinajeva vlada je u parlamentu izabrana bez rasprave.
Skupština Kosova izabrala je sa 61 glasom za i jednim uzdržanim Ramuša Haradinaja za premijera Kosova čime je okončano formiranje institucija Kosova posle prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11 juna.

Posle izbora poslanici Samoopredeljenja i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova napustili su sednicu i nisu prisustvovali polaganju zakletve premijera i članova Vlade Kosova.

Vlada pored premijera ima i pet zamenika premijera i 21 ministarstvo.

Za prvog zamenika premijera je izabran Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred DPK za ministre su izabrani Bedri Hamza za ministra finansija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.
Ispred Alijanse za budućnost Kosova za ministre su izabrani Palj Ljekaj za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra bezbednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo za ministre su izabrani Šučeri Bitići za obrazovanja, Bajram Hasani vodiće resor trgovine i industrije i Skender Rečica za ministra rada i socijalnog staranja.

Ispred Alijanse novo Kosovo za ministra inostranih poslova Kosova je izabran Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu zadužen Dardan Gaši.

Ispred Srpske liste su za ministre su izabrani Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred koalicije “Šest plus” Mahir Jagdjilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

Izvor: TV MOst

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."