Kancelarija za KiM: Nema gnusnijeg i podlijeg lopovluka nego kada se krade od gladnih

Sinoć je počinjeno krivično delo, nezamislivo u bilo kom civilizovanom društvu, kada su lopovi u selu Prekovce, divljački sekirama provalili u narodnu kuhinju Eparhije raško-prizrenske, i odneli prehrambene namirnice namenjene najsiromašnijim Srbima.

„Nema gnusnijeg i podlijeg lopovluka nego kada se krade od gladnih, koje god oni nacije ili vere bili. 3ato najodlučnije zahtevamo od privremenih institucija samouprave u Prištini da konačno počnu da rade svoj posao i zaštite najugroženije kategorije stanovništva na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju. .

Iz Kancelarije navode da su u opštini Novo Brdo na Kosovu i Metohiji Srbi svakodnevno u strahu od kradljivaca stoke i ratarskih proizvoda, i nažalost do danas niko nije preduzeo odlučnije korake da se ljudi tog kraja, koji pretežno žive od poljoprivrede, zaštite od sve obesnijih lopova. I baš kada smo pomislili da gore biti ne može stvarnost nas je demantovala.

“Sve vreme imamo opravdanu sumnju da su napadi na imovinu Srba u Novom Brdu, a sada i ovaj gnusni čin otimanja od gladnih, samo delikti iz koristoljublja, i da za cilj zapravo imaju stvaranje atmosfere nesigurnosti i zastrašivanje Srba sa ciljem da se oni primoraju da napuste svoja ognjišta. Jedini način da taj naš utisak bude demantovan jeste da se kriminalci nađu pred licem pravde”, stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije podsećaju da Narodne kuhinje pod pokroviteljstvom Udruženja „Majka devet Jugovića“ imaju 2.050 registrovanih korisnika, od čega 850 u opštini Novo Brdo, i da je Kancelarija za Kosovu i Metohiju tom Udruženju za ovu godinu opredelila 19.900.000 dinara. Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Vlada Srbije nastaviće da pomažu rad narodnih kuhinja u pokrajini, svesni da je obrok koji se tamo dobija mnogim našim sunarodnicima i jedini pravi obrok, bez kojeg bi njihov fizički opstanak bio doveden u pitanje.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."