Počinju probe za novu predstavu Narodnog pozorišta Priština

Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici otpočinje probe za novu predstavu “Dantonova smrt” Georga Bihnera u režiji Maurisi Farea.

Tim povodom u sredu, 6. septembra sa početkom u 13 časova biće održana konferenciju za novinare u Domu kulture „Gračanica“.

“Dantonova smrt” predstavlja jedan od najznačajnijih dramskih tekstova epohe romantizma i za temu ima događaje tokom Francuske buržoaske revolucije. Na opštijem planu tretira zapravo svevremeni odnos čoveka i masa prema vlasti i njenoj (zlo)upotrebi, revolucijama koje “jedu svoju decu” i njihovim posledicama, i jedan od najpopularnijih i najizvođenijih komada nemačke i svetske književnosti.

U glumačkoj podeli su: Igor Damnjanović, Aleksandar Mihailović, Bojan Stojčetović, Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Milena Jakšić i Tamara Tomanović. Scenograf je Goran Stojčetović a kostimograf Sara Bradić.

Premijera predstave najavljena je za 18. oktobar 2017. godine na matičnoj sceni Narodnog pozorišta Priština u Domu kulture „Gračanica“ i to je prva od tri premijere koje ovo pozorište planira da izvede u jesenjem delu sezone.

U planu je još postavka komada “Užas i beda Trećeg Rajha”, na srpski jezik još uvek integralno neprevedenog teksta Bertolda Brehta u režiji Bobana Skerlića, i predstava “Lift” po tekstu i u režiji reditelja NPP Nenada Todorovića.

Ova postavka “Dantonove smrti” je druga režija Maurisi Farea u Narodnom pozorištu u Prištini, a prethodna “Revizor” nagrađena je specijalnom nagradom kritike i nagradom za ulogu glumcu prištinskog teatra Milanu Vasiću na festivalu “Joakim Vujić”, održanom u maju 2016. u Gračanici. Fare inače radi kao glavni dramaturg u Monbižu teatru u Berlinu, gde je tri godine bio i umetnički koordinator Folksbinea, švajcarski je državljanin katalonskog porekla.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."