• Početna>
  • Vesti>

Održan sastanak studenata i dekana sa predstavnicima vlade RS

U prostorjama Rektorata prištinskog unverziteta sa prvremenim sedištem u Kosovskoj Mtrovci održani su sastanci dekana svih fakulteta i predstavnika studenata sa prof. dr. Vesnom Mandić, pomoćnicom ministra za razvoj i visoko obrazovanje i Željkom Jovićem, zamenikom direktora Kancelarije za KiM.

Vesna Mandić ističe da su oba sastanka bila jako konstruktivna.

„Mi iz Ministarstva smo dali jasnu poruku da je ovaj Univerzitet sastavni deo visokog obrazovanja Republike Srbije, i što se tiče nas u ministarstvu u pravnom i finansijskom smislu potpuno je isti kao Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru. Ono što je različito je to što želimo da ojačamo poziciju ovog Univerziteta kroz ciljane projekte, finansijsku i bilo kakvu drugu podršku ojačamo kadar i uslove studiranja poboljšamo“ rekla je Mandić.

Dodala je da se iskrstalisala pozitivna atmosfera, želja za zajedništvom i jačanjem položaja studenata.

Željko Jović je naglasio da čitav današnji dan pokazuje da je država spremna da koordinisano nastavi da ulaže u ove prostore, i da je zajedništvo ključ opstanka i očuvanja nacionalnih interesa.

„Studentima smo poručili da smo mi iz Kancelarije za KiM i iz Ministarstva prosvete potpuno otvoreni i da smo mi tu zbog njih a ne oni zbog nas, i da od njih očekujemo da nam pokažu da li i kada grešimo, zapravo da budemo iskreni jedni prema drugima. Ako ima grešaka, te greške da prihvatimo, da pokušamo da budemo bolji i u zajedničkom radu dostgnemo sve ciljeve koje smo zacrtali“ rekao je Jović.

Milan Savić, predsednik SKONUSa  je izrazio zadovoljstvo sastankom.

„Istakao bih da smo od Kancelarije dobili obrazloženje da Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nastavlja da funkcioniše po pravnom i obrazovnom sistemu Republike Srbije i da je u dugoročnom planu i u narednom periodu. Dobili smo podstrek da se naši studenti aktivno uključe u unapređenje Univerziteta, da učestvuju na projektima koje finansira Ministarstvo obrazovanja i da svi zajedno povučemo Univerzitet u napred“ rekao je Savić.

VD rektora Univerziteta Blagoje Nedeljković istakao je značaj posete jer se, kako je naglasio, dešava pred početak nove školske godine i daje garanciju svim studentima da država stoji uz Univerzitet.

„Država je po ko zna koji put čvrsto pokazala da je naš Univerzitet srpski Univerzitet, da će po obrazovnom sistemu Republike Srbije funkcionisati i da tu više nema nikakvih dilema i prostora za glasine da li ćemo se integrisati unutar ili eksterno“ kazao je Nedeljković.

Sastanku su prvobitno trebali da prisustvuju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kojima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još