Mustafa zamerio Tačiju zbog poziva za pomoć Hjustonu

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od vlade u Prištini da uputi finansijsku pomoć Teksasu za saniranje posledica uragana “Harvi”, u znak, kako je naveo, “zahvalnosti” zbog američke pomoći kosovskim Albancima 1999. godine.Premijer Isa Mustafa je, međutim, odmah zamerio Tačiju što je takav zahtev izneo preko – Fejsbuka.

Kako prenosi sajt Kos sev, Tači u poruci na Fejsbuku “poziva i zahteva” da kosovska vlada izdvoji najmanje 100.000 dolara pomoći, svestan, kako navodi, da je ta suma “simbolična” ali je, tvrdi on, u skladu sa “vekovnom tradicijom”.

On takođe kaže da je, “zajedno sa građanima Kosova, sa zabrinutošću i bolom”, pratio situaciju u Hjustonu i da, iako Kosovo ima problem sa siromaštvom, “kosovski narod je solidaran i nikada neće zaboraviti pomoć američkog naroda za Kosovo tokom poslednjeg rata”.

Isa Mustafa, u svom reagovanju, kaže da on kao premijer smatra da je “sudbina žrtava, kao i milion raseljenih u Hjustonu – bolna i ozbiljna” i da bi zato “pomoć moglo da pruži i Kosovo”.

On je, međutim, dodao da “o ovom pitanju predsednik (Tači) ne bi trebalo da komunicira sa vladom preko Fejsbuka, već zvaničnim aktima, poštujući njenu legitimnost”.

Guverner Teksasa Greg Abot procenio je štetu od uragana “Harvi” na između 150 i 180 milijadi dolara, prenele su svetske agencije.

 

Izvor: Tanjug, TV Most

Comments

Pročitaj još