• Početna>
  • Vesti>

Teodosije: Što pre rasvetliti slučaj hapšenja Mitrovića

Episkop Raško-prizrenski Teodosije apelovao je da se u saradnji sa međunarodnim predstavnicima na KiM slučaj hapšenja Bogdana Mitrovića što pre rasvetli jer, kako je poručio, Srbi, posebno oni koji žele da obnove svoje imanja, doživljavaju ovaj postupak kao još jedan pritisak kosovskih institucija na građane srpske nacionalnosti.
Bogdan Mitrović je uhapšen na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, a episkop Teodosije kaže da je ovaj slučaj bacio senku na radost ovog praznika, posebno imajući u vidu da je on prethodnih godina slobodno dolazio na Kosovo i Metohiju i da tada niko nije iznosio nikakve sumnje o njemu.

“Prethodnih godina bili smo svedoci čestog nasumičnog prozivanja Srba za ratne zločine po nepravednoj logici da je svaki Srbin kriv dok ne dokaže da je nevin. Gotovo po pravilu iza ovakvih optužbi postojala je namera da se spreči povratak raseljenih i da se srpski narod privoli da proda svoju zemlju Albancima”, rekao je episkop Teodosije za televiziju SPC Hram.

Nekima su, kaže, bili potrebni meseci da dokažu svoju nevinost podnoseći veliku duševnu bol i zdravstvene probleme.

Prema njegovim rečima Srbi iz Mušutišta se i sami godinama suočavaju sa raznim vrstama pretnji i pritisaka čiji je cilj da se spreči njihov povratak u rodno selo i obnova kuća, porušene crkve, kao i obližnjeg manastira Sv. Trojice.

“Oni koji prednjače u pretnjama su upravo one komšije Albanci koji su Srbima iz ovog sela već uzurpirali imovinu i žele da je zadrže. Slične primere, nažalost, imamo i u drugim krajevima Kosova i Metohije”, naveo je episkop Teodosije.

Apelujući da se ovaj slučaj u saradnji sa međunarodnim predstavnicima što pre rasvetli, episkop Teodosije traži zaštitu prava Mitrovića, kao i, kako kaže, svih građana srpske nacionalnosti koji godinama nakon završetka rata bivaju proglašavani krivim na osnovu nasumičnih optužbi pojedinaca.

Kosovska policija je 28. avgusta izvela Mitrovića iz autobusa koji je prevozio grupu vernika s namerom da obiđu svoje porušene kuće u selu Mušutište kod Suve Reke i prisustva Svetoj Liturgiji na ruševinama hrama Presvete Bogorodice iz 1315. godine.

Inače, taj hram su porušili pripadnici zločinačke OVK neposredno nakon završetka oružanog sukoba 1999. godine, kada su zapaljene sve srpske kuće u selu i svi Srbi izbegli.

Srpske kuće i crkva su u ruševinama već 18 godina, a u selo ne može da se vrati nijedan Srbin.

Bogdanu Mitroviću je najpre istražni sudija u Prizrenu odredio 48 sati pritvor, da bi juče pritvor produžen na 30 dana zbog navodnog učešća u ratnim zločinima 1999. godine.

Izvor: Tanjug, RTS

Comments

Pročitaj još