Završen sastanak Vučića i Tačija u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarali su u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Domaćin radnog doručka bila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.
Vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo, poručio je predsednik Srbije nakon susreta sa Hašimom Tačijem u Briselu. Aleksandar Vučić je na današnjem sastanku otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci. Potvrđen je dogovor o pravosuđu i najavljeno otvaranje Mosta na Ibru do kraja godine.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Od konkretnih pitanja, koja su već bila deo dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen je dogovor o pravosuđu, najavljeno otvaranje Mosta na Ibru do kraja godine i konstatovano da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština Priština nije načinila nikakav napredak, rekao je predsednik Srbije novinarima u Briselu.

Vučić je rekao da je izneo ideje o trajnijim rešenjima, uz razumevanje da bi takvo rešenje mnogo značilo za dva naroda i odnose u celom regionu. Rekao je i da će se ti razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista.

Ipak, rekao je Vučić, “vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo”.

“Da li želimo ili vidimo priliku od jedan ili dva odsto da rešimo naše istorijske probleme koji traju gotovo 300 godina? Tu malu šansu vidimo i zato ćemo se za rešavanje problema boriti svim srcem i svom snagom, ma kako te šanse bile ne prevelike”, objasnio je predsednik.

“Vredi probati zbog budućnosti”, rekao je Vučić.

Razmotrena su, kako je rekao, i sveukupna regionalna pitanja.

Predsednik Srbije takođe je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci.

“U pitanju je čovek koji ima tri ćerke i dva sina, koji je tamo išao mnogo puta i prijavio se na listu. Interesantno je da ga je prijavio komšija koji mu je uzurpirao i oduzeo imovinu. Prijavio ga je posle 18 godina, valjda plašeći se da će mu je tražiti nazad. To je vrhunac licemerja”, poručio je Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je interesantno ko ga je prijavio, jer je vrhunac licemerja da ga je prijavio “gospodin Sadikaj” koji je zadužen za povratak srpskih izbeglica u opštini Suva Reka.

“Nadam se da će to biti rešeno. Mi ćemo slučaj Mitrović da pratimo. Oni su ga premestili u Podujevo, umesto u Kosovsku Mitrovicu, kako je trebalo. Nikada ne možete sa sigurnošću da kažete, ali se nadam da ćemo taj problem brzo da rešimo”, rekao je Vučić.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je sastanak u organizaciji Mogerinijeve bio korektan i da se razgovaralo o sledećim koracima jer, rekao je, građanima je potreban sporazum koji će omogućiti da se ide dalje.

Posle sastanka, Vučić je najavio intenzivnije kontakte na teme o kojima je razgovarano danas, uključujući i mogući sastanak na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je saopštila da je dogovoreno da se nastavi rad na novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine na “normalizaciji odnosa i pomirenju”, prenosi Beta.
Posao na tome će se nastaviti idućih nedelja, navela je Mogerinijeva i dodala da su se Vučić i Tači dogovorili da se sprovedu “konačni koraci” za primenu dogovora o pravosuđu koji je postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

Potvrdili su da će dogovor o pravosuđu biti u potpunosti primenjen do 17. oktobra, navodi se u saopštenju.

“Na taj dan će sudije, tužioci i sudsko osoblje biti u potpunosti uključeni u kosovsko pravosuđe”, rekla je visoka predstavnica i navela da će “uključivanje sudskog osoblja omogućiti pravosuđu da bude sprovedeno širom Kosova i posebno na području Mitrovice”.

Visoka predstavnica EU je navela da pozdravlja ponovo izraženu predanost dva predsednika tom procesu.

Mogerinijeva je rekla da su EU i ona lično u potpunosti opredeljeni za perspektivu ulaska u EU Srbije, Kosova i celog regiona, dodavši da je napredak dve strane na putu ka EU čvrsto vezan za napredak u dijalogu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još