Blic: Dauta Haradinaja čeka optuženička klupa

Kosovski Specijalni sud za ratne zločine OVK definitivno će početi sa radom krajem ove ili početkom naredne godine, a na optuženičkoj klupi će se najverovatnije naći Daut Haradinaj, dok će njegov brat Ramuš, ali i kosovski predsednik Hašim Tači, biti samo svedoci u suđenjima, piše današnji “Blic”.
Izvor beogradskog dnevnika, neimenovani diplomata sa Kosova, kaže da je sve spremno za podizanje optužnica i prva hapšenja.

Kao što je u januaru 2015. godine početak rada suda odložen zbog politički rovite situacije na Kosovu jer je došlo do zastoja u formiranju vlade, tako se sada, dve godine kasnije, čeka formiranje vlade i konačno početak rada suda.

Strani diplomata na koga se “Blic” poziva kaže da će procesuiranja za ubistva, otmice, proterivanja stanovništva dovesti na klupu suda oko stotinu lokalnih Albanaca.

“Političko i vojno krilo, komandanti, vojnici, direktni učesnici zločina ili nalogodavci, prema procenama njih stotinak, biće procesuirani, osumnjičeni ili će ih sud pozvati u svojstvu svedoka”, kaže isti izvor, dodajući da je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova imala oko 15.000 pripadnika, a da će pred taj sud biti izveden veliki broj komandanata OVK.

Prema njegovim rečima, nije iznenađenje to što će Ramuš Haradinaj biti pozvan samo u svojstvu svedoka, jer je on procesuiran u Hagu, ali će njegov brat Daut biti među onima protiv kojih će biti podignuta optužnica.

Daut je, napominje se u tekstu, učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao i u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića, ali se povezuje i sa ubijanjem svedoka u suđenju protiv Ramuša.

Za Hašima Tačija “Blicov” izvor kaže da će on, kao i Kadri Veselji, koji je iznova kandidat za predsednika Skupštine Kosova, “najverovatnije biti pozvani samo u svojstvu svedoka za ratne godine na Kosovu”.

Prema saznanjima ovog lista, hapšenja lokalnih Albanaca izvodiće najverovatnije specijalizovana jedinica Euleksa uz određenu podršku kosovske policije, a tu jedinicu čine Poljaci i glavne operacije će oni izvoditi.

Izvor beogradskog lista nije želeo da potvrdi da je ceo ovaj proces u rukama stranaca jer međunarodna zajednica nema poverenja u to da na Kosovu neće cureti informacije, i to upravo iz glavnih institucija.

Strani diplomata navodi i da će početak suđenja označiti, posle skoro 20 godina, “kraj ratne opcije u vlasti na Kosovu”.

Inače, ovaj sud na Kosovu postoji formalno, a sva dokumentacija o budućim suđenjima biće u Holandiji.

Comments