• Početna>
  • Vesti>

InTER studija: Javne institucije i ustanove RS na severu Kosova

Srbi na severu Kosova su opstali zaslugom javnih institucija i ustanova čiji je osnivač Vlada Republike Srbije, ključni je zaključak studije “Kakva nas budućnost čeka?” koju je realizovao i objavio Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER.

Marija Milenković, projekt menadžer InTER-a istakla je da oko 80% stanovništva na severu Kosova indirektno zavisi od plata isplaćenih iz budžeta Republike Srbije.

„Neki od glavnih zaključaka koji smo mi izvukli oz ove studije jeste da je srpski narod na severu Kosova opstao najviše zahvaljujući javnim institucijama Republike Srbije koje pružaju usluge od suštinskog značaja za opstanak stanovništva. Ove institucije su najvažniji izvor zapošljavanja na severu Kosova i procenjuje se da oko 8000 ljudi radi u ovim institucijama. Takođe smo zaključili da u pregovorima u Briselu nije posvećena dovoljna pažnja nalaženju institucionalnog-pravnog rešenja za dalje fukncionisanje ovih institucija na severu Kosova a konačno rešenje bi trebalo naći u okviru  Zajednice srpskih opština koja bi morala da preuzme ingerencije institucija Republike Srbije koje trenutno funkcionišu na Kosovu“ rekla je Milenković.

Upitana da prokomentariše budućnost institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, koje su okarakterisane kao glavni izvor zapošljavanja, Zlata Radovanović, predstavnica Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekla je sledeće:

„Nemam konkretan odgovor na vaše pitanje jer će to zavisiti od budućih vremena i razvoja situacije na terenu. Vlada Republike Srbije je rešena da ostane na ovim prostorima, da se bavi svim sferama društvenog života naročito kroz obrazovanje, socijalna davanja i tome slično. Nadam se da će to biti u budućnosti na bilo koji način i u bilo kom okviru“ kazala je Radovanović.
Institucije Republike Srbije igraju značajnu ulogu, svaka u svojoj oblasti. Javne institucije i ustanove i javna preduzeća Vlade Srbije zapošljavaju oko 12.100 radnika, što zajedno sa njihovim porodicama iznosi oko 40.000 ljudi, ili ukupno oko 80% stanovništva opština na severu Kosova.

Studija “Kakva nas budućnost čeka?” je urađena u okviru projekta Švajcarske ambasade na Kosovu, u okviru Grant šeme za male projekte koji je sproveden u periodu februar-avgust 2017. godine.

Comments

Pročitaj još