Rakić: Eventualno smanjenje UNMIK-a na štetu srpskog naroda

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da je UNMIK nezamenjiv kao nepristrasni arbitar stanja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, i da bi stoga svako dalje smanjenje ili obezvređivanje te misije išlo direktno na štetu srpskog naroda i svih nealbanskih zajednica u pokrajini.

“UNMIK je ovde i kao stalni podsetnik da je Rezolucija 1244 politički živ dokument, koji Kosovo i Metohiju sagledava u sastavu Srbije”, ukazao je Rakić za Tanjug.

On je dodao da mu je jasno da upravo zbog toga “UNMIK može da smeta onima koji podržavaju nastojanja da se KiM otrgne od Srbije”.

“Ali, oni koji istinski žele dobro svim ljudima ovde, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ne mogu i ne smeju podržati nerazumne zahteve za povlačenje te misije”, izjavio je Rakić.

Prema njegovim rečima, povlačenje UN, odnosno njene misije sa jednog nestabilnog postkonfliktnog prostora, kakav je Kosovo i Metohija, nepovratno bi unazadilo nastojanja da se reši pitanje povratka interno raseljenih, obezbedi vladavina prava i zaštite interesi srpskog naroda.

“Kada se tome dodaju predlozi da se prorede sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, jasno je da pred sobom imamo jasno iskazanu nameru nekih zemalja da se međunarodna zajednica učini slepom na sve što se ovde događa i to bi, uveren sam, bio poraz čitavog sistema UN”, upozorio je Rakić.

 

Izvor: Tanjug

Comments