• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica: Gosti iz Vijetnama oduševili publiku

Medjunarodni koncert kulturno umetničkih društava, zbog sinoćnjeg nevremena, održan je u mitrovačkom dvoru, iako je planirano održavanje u pešačkoj zoni kod spomenika knezu Lazaru.

Privremeni organ Kosovska Mitrovica u saradnji sa Kulturnoumetničkim društvom “Kopaonik” iz Leposavića ugostili su učesnike Međunarodnog festival “Zlatne zvezde i svetska folklorna zvezda” koji okuplja ansamble iz različitih krajeva sveta.

Festival se po prvi put, u organizaciji Svetske asocijacije folklore, održava u Leposaviću a predstavnici Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i ovog puta uprkos lošim vremenskim uslovima pokazali su se kao dobri domaćini.

Celovečernji program muzičko-plesnog i pevačkog pozorišta iz Vijetnama započeo je izvođenjem instrumentalne verzije pesme “Tamo daleko” , a na oduševljenje brojne publike. Zanimljivo je da su ovu pesmu gosti iz Vijetnama naučili već prvog dana dolaska na Kosovo i Metohiju.

“Moram da istaknem veliku zahvalnost KUD-u iz Leposavića što je omogućio da građani Kosovske Mitrovice uživaju u ovoj divnoj i nesvakidašnjoj večeri. Građane ni kiša nije omela da se okupe u Mitrovačkom dvoru, u specifičnim uslovima. Kosovska Mitrovica je još jednom pokazala da je grad ogromnog srca i otvorenih vrata. Različita kultura jeste ono što nas i spaja, ovim putem upoznajemo identitet i kulturu ovih ljui i zemalja iz kojih dolaze. A mi na ovaj način promovišemo Kosovo i Metohiju”, rekao je predsednik Privremenog organa opštive Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

„Hvala ansamblima koji su prihvatili da učestvuju na ovoj manifestaciji, jer, kao što znate, svuda u svetu nije baš sjajna reklama i propaganda za ovo područje. Svi su oni došli sa ubeđenjem da je ovde nesigurno, ali uprkos svemu oni su došli. Sama prilika, koju smo imali, da ugostimo četiri vere, budizam, islam, katolička i pravoslavna vera, protekla je u sjajnoj atmosferi . Gostoprimljivost je uticala da su svi oni zadovoljni, a ovo je jedan nezaboravan doživljaj za sve njih“, rekao je Potpredsednik IGF Folklorne svetske federacije Vlada Tešanović.

Sa Kosova i Metohije u daleki Vijetnam poneli su divne uspomene a pamtiće i gostoprimstvo domaćina.

“Biće nam drago da u Vjetnam odnesete lepe uspomene”, rekao je direktor KUD-a Kopaonik iz Leposavića Đorđe Lakušić. A jedan od učesnika je preneo utiske ostalih učesnika da su zadovoljni i pesrećni boravkom na Kosovu i Metohiji.
Festival “Zlatne zvezde i svetska folklorna zvezda” održan je uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još