Konstitutivna sednica Skupštine Kosova, odmah određena pauza

 

Ni u nastavku sednice nakon pauze, poslanici PAN koalicije se nisu pojavili. Predsedavajući sednicom, najstariji poslanik Adem Mikulovci, zatražio je sastanak sa parlamentarnim grupama političkih partija za 12 časova, a nastavak je neizvestan. Sednici nisu prisustvovali ni poslanici Srpske liste, a ni ostalih manjina.

 

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova je počela sa zakašnjenjem. Na sednici se nisu pojavili poslanici koalicije PAN, kako su i najavili, pa je predsedavajući Adem Mikulovci odredio pauzu od 15 minuta.

Ukoliko se poslanici PAN-a ne pojave, sednica će biti zaključena, saopštio je Mikulovci.

PAN, kojem pripada pozicija predsednika Skupštine, tokom jučerašnjeg dana nije uspeo da kandiduje Kadrija Veseljija, lidera Demokratske partije Kosova, za tu poziciju jer, po svemu sudeći, nisu imali potreban 61 glas.

Ova koalicija broji 39 poslanika, a sa poslanicima manjinskih zajednica, na čiju podršku računaju, ukupno ih je 59.

Dva glasa su još uvek upitna. Iz toga razloga, iz ove koalicije tražili su odlaganje sednice na dva sata, što ostali poslanici nisu podržali.

Na konferenciji za novinare u četvrtak u večernjim satima, Bljerand Staviljeci iz Demokratske partije, izjavio je da se nisu poštovala demokratska pravila, a zakazivanje sednice za petak urađeno je arbitrarno, nedemokratski, bez konsultacija sa svim partijama.

Kandidaturi Kadrije Veseljija za predsednika Skupštine protive se sve ostale albanske političke opcije u Skupštini, pokret Samoopredeljenje, Demokratski savez (doskorašnji Veseljijev koalicioni partner), Alijansa novo Kosovo i Alternativa. Samoopredeljenje je pozvao PAN da promeni kandidata jer Veselji, kako kažu, ne predstavlja figuru jedinstva.

Veselji je u četvrtak uveče na  RTK izjavio da će odustati od kandidature ukoliko Demokratski savez i Samoopredeljenje podrže Ramuša Haradinaja, kandidata ove koalicije za premijera.

Lider Demokratskog saveza Isa Mustafa napisao je u petak na Facebooku da ne pristaje na uslove.

“Odgovorni za osnivanje institucije imaju svoje adrese. To su oni koji su organizovali i izvršili nepoverenje vladi. Nemaju potrebe da kasne, ni da traže dodatne sate ni dane. Rukovodstvo se ne stvara preko dana”, istakao je Mustafa.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi je u pismenoj izjavi za Radio Slobodna Evropa izrazio razočarenje što izabrani poslanici Skupštine Kosova juče nisu uspeli da konstituišu Skupštinu. On je pozvao partije i njihove predstavnike da odmah nastave sa formiranjem državnih institucija.

“Za Kosovo je važno da što pre ima funkcionalnu Skupštinu i Vladu kako bi se bavilo pitanjima koja su od hitnog prioriteta za narod Kosova, dodao je Delavi.

 

Izvor: Radio KM, Radio RSE

Foto: AFP

Comments