• Početna>
  • Vesti>

Đurić i Rakić: Važno da Srbi sa Kosova i Metohije uzmu aktivno učešće u unutrašnjem društvenom i političkom dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik Srpske liste Goran Rakić razgovarali su danas o političkoj situaciji u našoj južnoj pokrajini i pozicijama Srpske liste povodom formiranja privremenih institucija samouprave u Prištini.

Đurić je konstatovao da su izvanredan rezultat Srpske liste na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji i ostvareno političko jedinstvo ojačali pozicije srpskog naroda u pokrajini i njegove kapacitete da se efikasnije bori za ostvarivanje svojih prava i interesa, u čemu će i nadanje imati punu podršku Vlade Srbije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da ova stranka ima jasno definisan program i ciljeve, kao i kapacitet da se kao snažna, kompaktna i jedinstvena politička snaga za te ciljeve bori unutar privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, Srpska lista će sve bitne odluke uvek donositi u saradnji sa Vladom Srbije i predsednikom Vučićem.

Rakić je dodao da će modaliteti angažovanja srpskih političkih predstavnika u institucijama u Prištini zavisiti od odnosa albanskih političkih aktera prema pravima i interesima srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji, poručivši da srpske političke predstavnike, zahvaljujući ostvarenom rezultatu Srpske liste, više niko neće moći da tretira kao dekor.

Odnos prema pojedinim albanskim političkim akterima na Kosovu i Metohiji će, kako je rekao, zavisiti isključivo od njihove spremnosti da uvaže novonastalu političku realnost i učine iskrene korake ka poboljšanju položaja srpskog naroda u pokrajini.

Đurić i Rakić su istakli i da je veoma važno da Srbi sa Kosova i Metohije uzmu aktivno učešće u unutrašnjem društvenom i političkom dijalogu o našoj južnoj pokrajini, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Comments

Pročitaj još