Đurić i Rakić: Važno da Srbi sa Kosova i Metohije uzmu aktivno učešće u unutrašnjem društvenom i političkom dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik Srpske liste Goran Rakić razgovarali su danas o političkoj situaciji u našoj južnoj pokrajini i pozicijama Srpske liste povodom formiranja privremenih institucija samouprave u Prištini.

Đurić je konstatovao da su izvanredan rezultat Srpske liste na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji i ostvareno političko jedinstvo ojačali pozicije srpskog naroda u pokrajini i njegove kapacitete da se efikasnije bori za ostvarivanje svojih prava i interesa, u čemu će i nadanje imati punu podršku Vlade Srbije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da ova stranka ima jasno definisan program i ciljeve, kao i kapacitet da se kao snažna, kompaktna i jedinstvena politička snaga za te ciljeve bori unutar privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, Srpska lista će sve bitne odluke uvek donositi u saradnji sa Vladom Srbije i predsednikom Vučićem.

Rakić je dodao da će modaliteti angažovanja srpskih političkih predstavnika u institucijama u Prištini zavisiti od odnosa albanskih političkih aktera prema pravima i interesima srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji, poručivši da srpske političke predstavnike, zahvaljujući ostvarenom rezultatu Srpske liste, više niko neće moći da tretira kao dekor.

Odnos prema pojedinim albanskim političkim akterima na Kosovu i Metohiji će, kako je rekao, zavisiti isključivo od njihove spremnosti da uvaže novonastalu političku realnost i učine iskrene korake ka poboljšanju položaja srpskog naroda u pokrajini.

Đurić i Rakić su istakli i da je veoma važno da Srbi sa Kosova i Metohije uzmu aktivno učešće u unutrašnjem društvenom i političkom dijalogu o našoj južnoj pokrajini, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."