Dačić: Razgraničenje, uz zaštitu manastira i ZSO na jugu

Prvi potpredsednik vlade i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da će prilikom dijaloga o Kosovu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem još jednom proveriti mogućnost “razgraničenja” na “srpsko i albansko” za koje se, podseća, godinama zalagao, a da će, ukoliko to ne bude prihvatljivo, svakako pokušati da pruži svoj doprinos u nalaženju trajnog rešenja.

“Razgraničenja ili kako god da se zove. Šta je srpsko, šta je albansko. U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve. I uz zajedincu srpskih opština na jugu Kosova”, naveo je Dačić u autorskom tekstu za “Blic.”

Po njegovom mišljenju, moramo da priznamo i da se suočimo sa ne tako prijatnim činjenicama, od one da Albanci ne zele da budu deo Srbije do one da nemamo ni snage a ni potrebe da ratujemo, jer tamo više nemamo šta da dobijemo.

“Nikada Priština neće priznati vlast Beograda, ni po koju cenu, i tu činjenicu ni jednog trentuka ne treba da zaboravimo. Tako Srbi nikada neće pristati da budu deo Kosova ili Albanije niti će Severna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine,” kaže Dačić.

On ističe da je rešenje moguće samo ako budemo svesni da nešto za tu budućnsot moramo i da damo ali i da, zbog te iste bdućnosti nešto moramo i da dobijemo.

To davanje i dobijanje, biće, kako ocenjuje, najteži zadatak u celom procesu, u kome moramo da pokažemo koliko smo zreli i svesni svog položaja i mogućnosti.

Najlakše je reći ne damo ništa i tražimo sve, “ali tu vrstu alavosti i gluposti treba izbeći”, smatra Dačić.

“Kosovo jest naša vrednost ali samo u onoj meri u kojoj se prema njemu tako ponasamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne sme da bude krvava I to mora da bude naša crvena linija,” istakao je potpredsedik vlade.

Sve ostalo, će, kako kaže biti stvar mudrosti i sposobnosti da pregovaramo.

A dijalog o tome prvi je korak dodaje on.

Dačić je ujedno kritikovao one u opoziciji koji su, kako kaže, poziv na unutrašnji dijalog pretvorili u monolog “silnih istovetnih glasova o Vučiću” uglavnom na stranicama nekih novina.

“Cela ova hajka na ličnost ne govori ništa drugo do da je mnogima u opoziciji Vučić draža tema od one koja je Srbiji važna. Oni Kosovm jednostavno ne zele da se bave”, naveo je lider SPS-a.

Ni on, dodaje, ne želi da se bavi njima.

“Poziv su dobili, svojim odgovorom su pokazali da nisu dorasli ni samom pitanju a kamoli odgovoru i još jednom sisli sa puta kojim se ide u budućnost, birajući, nemoćni, da ostanu tamo gde se osećaju najsigurnije, u prošlosti,” ocenio je on.

Budućnost, je, kaže Dačić, rezervisana za one koji se ne plaše ozbiljnih pitanja.

Na taj odnos, kaže, više ne tera sama politika, nego svest da smo generacija koja zbog budućih generacija kosovski čvor mora da reši.

“Ako to ne uradimo danas, bukvalno smo osudili budućnost našu i naših potomaka. I oni neće biti u prilici da na ramanima nose torbice sa laptopom nego će nositi puške o ramenu, a pravi topovi će im biti realnost, a oni njima hrana. Zato moramo da razgovaramo o rešenjima kosovskog pitanja”, zaključio je on.

Izvor: Blic, Tanjug

Comments