• Početna>
  • Vesti>

Ivanović: Moji politički stavovi nekome ne prijaju, opština jasno da osudi, policija da otkrije počinioce

Oliver Ivanović, lider GI “Srbija, demokratija, pravda” na konferenciji za novinare koju je u Kosovskoj Mitrovici održao sa lekarom, Dragišom Milovićem, kome je takođe pre dve noći zapaljen auto, rekao je  da je slučaj prijavio kosovskoj policiji u Severnoj Mitrovici.

On je  naglasio da nema ličnih neprijatelja, niti neki posao, ne bavi se privrednim aktivnostima, niti bilo čime što ukazuje da nešto ovakvo može da se dogodi. Rekao je da ima sudski postupak koji se vodi protiv njega, i da su Albanci koji su pozvani od strane tužilaštva, koji su svedočili u njegovu korist, i sve to isključio kao moguće motive.

„Ja imam samo jednu stvar koja se nekima ne sviđa, to je moje bavljenje politikom. Moji stavovi očito nekome ne prijaju. Ono što će me dalje navoditi na razmišljanje, što će me terati da istražujem, kome sam zašao u interes  i na koji način ugrožavam nečiji interes. To u svakom slučaju nisu legalni interesi. To je apsolutno nelegalno i sramota je da 18 godina posle 1999. mi brinemo o fizičkoj bezbednosti, kao najvećem problemu“.

Ivanović je podsetio da mu je 2005. podmetnut eksploziv ispod službenog automobila, da su mu zapaljene  i službene prostorije, te da je 2013. neki „kriminalac“ kako je rekao upao stan, udario njegovu suprugu i da ništa od toga nije otkriveno.

“Ja sam u aktivnostima oko lokalnih izbora, i ja to ne radim tajno, ja to radim javno. Lokalna samouprava mora jasno da se distancira od ovakvih stvari, jasno da osudi, ne u nemuštom saopštenju kao što su poslali, nego u jasnom eksplictnom da osudi  i pozove Kosovsku policiju da nešto uradi. Ako to Kosovska policija  ne može, to mora da uradi Euleks, ako ne može Euleks, onda  KFOR, ali poziv mora da usledi od lokalne samopurave, jer su oni birani od strane građana  da bi bezbednost postojala ovde”.

Dodao je da očekuje da se ovaj slučaj razreši što pre i da se nadoknadi šteta. Kaže da je najbitnije da se destimuliše kriminal, a da  očekuje da ga  iz lokalne samopurave neko pozove i kaže kako će da kompenzira štetu, navodeći da je to njihova obaveza, kao i za sve slučajeve paljenja koji su bili do sada,  te da neko mora da snosi odgovornost . Ivanović kaže da u vezi slučaja treba da se oglasi i Vlada Kosova i da je međunarodna zajednica  sada najpozvanija da uradi nešto.

Dragiša Milović, bivši predsednik Opštine Zvečan, kaže da je paljenje automobila smišljeno i koordinisano sa nekim ciljem, i da smatra da je poruka politička, a da se nekom ne sviđa što se u „poslednje vreme viđa sa Oliverom Ivanovićem“ , da li se priprema koalicija, za izbore koji slede na lokalu, i da li se možda neko osetio ugroženim .

Rekao je da je siguran da Albanac nije došao u Zvečan da zapali auto, ali i da nijedan slučaj paljenja i napada policija Kosova nije otkrila,te da se on i njegova porodica osećaju životno ugroženim.

Milović je dodao da i ako je prostor pokriven kamerama,  koje  te noći nisu radile.

Zahvalio se javno svima koji su ga podržali , a pre svega ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu koji ga je pozvao i zabrinut je za situaciju koja se ovde dešava. Kako je rekao, poziv je dobio i od predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan i ministra administarcije i lokalne samopurave u tehničkoj vladi Ivana Todosijevića.  Milović je rekao da će nadokandu štete tražiti od Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalne samouprave u Zvečanu.

Ivanović je rekao da ga je nakon incidenta pozvao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Comments

Pročitaj još