• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Pravosudni organi na KiM-u još jednom potvrdili da su instrument u rukama politike

“Pravosudni organi na Kosovu i Metohiji su oslobađanjem Ljirima Jakupija, zvanog „Komandant Naci“, još jednom potvrdili da su instrument u rukama politike, i da ne nameravaju da prekinu sa praksom zataškavanja i relativizovanja zločina koje su tokom sukoba u našoj južnoj pokrajini, u ime fašističke velikoalbanske ideje, počinili članovi terorističkih organizacija, tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca” navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

“Društvo na KiM će biti u ozbiljnoj vrednosnoj i bezbednosnoj krizi dok god ulicama budu slobodno šetali šefovi kriminalnih i paravojnih klanova, a demokratizacija i multietničnost će biti samo mrtvo slovo na papiru.

Podsećam da su početkom ovog meseca pravosudni organi na KiM oslobodili gradonačelnika Srbice Samija Ljuštakua svih optužbi za ratne zločine, a pre dva meseca obustavljena je istraga za zločin nad 14 srpskih civila u Starom Grackom.

Istinska demokratija podrazumeva otklon društva od zločina i organizovanog kriminala, a pravosuđe u tome mora imati presudnu ulogu, međutim pravosuđe na KiM iznova i iznova dokazuje da je oruđe u službi onih koji bi trebalo da se prvi nađu na njegovom udaru” stoji u saopštenju.

Kako navodi, odluke sudova na KiM pokazuju da privremene pokrajinske institucije nemaju kapacitet za pravljenje takvog otklona i okretanje ka budućnosti koja neće biti opterećena zločinačkim nasleđem tamošnje političke elite.

“Novo oslobađanje Jakupija svih optužbi, pet godina posle oslobađanja optužbe za terorističke akte na jugu Srbije počinjene 2003. godine, samo je još jedna poruka kojom se potvrđuje i neuspeh međunarodne zajednice da na KiM napravi društvo zasnovano na vladavini prava. Odluka da se na slobodu puštaju optuženi teroristi za počinjene zločine, pokazuje da u našoj južnoj pokrajini nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvanih OVK i OVPMB, i da je Srbe na KiM dozvoljeno ubijati” zaključuje Đurić.

Comments

Pročitaj još