• Početna>
  • Vesti>

Đurić:Dogovor mora uvažiti i srpske i albanske interese

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić ocenio je da je dogovor Beograda i Prištine moguć ako obe strane njime budu jednako zadovoljne ili nezadovoljne.

Đurić je na Televiziji Pink kazao da Beograd hoće sporazum s Prištinom, ali ne tako da se time ispune samo nacionalni interesi kosovskih Albanaca ili kako je naveo “njihovi snovi o nezavisnosti”.

“Svaki sporazum mora uzeti u obzir i srpske i albanske interese. Možemo da se dogovorimo ako i jedni i drugi budemo podjednako zadovoljni ili nezadovoljni”, kazao je on.

Povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju društvenog dijaloga o Kosovu, Đurić je procenio da razgovor o toj temi “može biti lekovit” i doneti više ideja i “veće okupljanje oko državnih i nacionalnih ciljeva”.

“Oko 1,2 miliona Albanaca na Kosovu i Metohiji se bore za nezavisnost, oni znaju šta hoće. Za ono što mi želimo da postignemo, moramo imati što širi društveni konsenzus. Treba poći od našeg interesa, ali i sagledati interes druge strane kako bismo znali šta da očekujemo od njih”, kazao je Đurić.

On je kazao da će Beograd nastaviti da se bori za više od 120.000 Srba i hiljade Goranaca, Bošnjaka, Roma na Kosovu i Metohiji koji se po njegovim rečima, “osećaju delom države Srbije”.

“Naša je obaveza da nastavimo da vodimo brigu o svima njima. Naš narod je rešen da opstane na Kosovu i Metohiji, to potvrdjuje i činjenica da tamo imamo najveći natalitet na celoj teritoriji Srbije i što će država nastaviti da podržava”, kazao je Đurić.

Govoreći o pregovorima o formiranju nove vlade u Prištini, Đurić je rekao da je Beograd savetovao predstavnike Srpske liste da budu strpljivi i da puste albanske stranke da se medjusobno rasprave.

“Treba da vidimo da li postoji prostor da se sa nekim od njih razgovara o srpskim interesima, ali kako mi se za sada čini, oni teško da će moći bez razgovora sa Srbima da formiraju pokrajinsku vladu. To je dodatna vrednost za srpski narod koji kroz tu priču može da pokuša da reši neke svakodnevne probleme”, kazao je Đurić.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još