• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Važno je naći održivo rešenje za Kosovo i Metohiju

Dobro što je predsednik Aleksandar Vučić pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Sada će i predstavnici opozicije koji stalno iznose kritike i primedbe imati priliku da kažu šta misle, napominje Dačić. Pitanje da li makedonska delegacija može za Ilinden da dođe u Prohor Pčinjski je pitanje za Crkvu, a ne za Vladu, poručuje šef diplomatije.

Dačić je rekao da je važno da se traži održivo rešenje za Kosovo i Metohiju, jer su se, primećuje, vremena promenila. Smatra i da je teško u tom dijalogu postići konsenzus, ali da pre svega treba pokušati da se o tome razgovara.

Kako je rekao, taj problem postoji i često se zloupotrebljava u političke svrhe, a u tome se najčešće dogodi da se suoče “dve vrste fikcije”.

Jedna je, kaže, priča u rangu mitova, a druga – ma sve smo izgubili, dajte da dignemo ruke.

Ponovio je da je važno tražiti održivo rešenje i da su se vremena i međunarodni odnosi promenili, da Srbija ne može sama i da su joj potrebni prijatelji.

Ipak ističe da da Srbija ne želi da insistira na nečemu što je protiv interesa drugih naroda.

Podsetio je da je još ranije predlagao da se “udari” na razlog zbog čega postoje sukobi, odnosno da se reši uzrok svih problema.

Ne može se, kaže Dačić, naći trajno rešenje ukoliko se ne pođe od realnih interesa i srpskog i albanskog naroda.

“Predlažem svakom da uzme Ustav ispod ruke pa nek ide u Prištinu. Ili, predlažem Tačiju da uzme Ustav Kosova pa da ide u Leposavić”, poručio je Dačić komentarišući kritike na njegov račun u vezi sa Briselskim sporazumom i time da nije u skladu sa Ustavom.

Važna tema koja mora da se razreši

U tom smislu primetio je da je Kosovo tema “kud god da se krene” i to, uveren je, jeste tema koja mora da se reši.

Mnogi su, kaže, napali Vučića da priprema teren za priznanje Kosova, ali zapitao se i ko su ti koji su rekli.

“Evo sada imaju lepo šansu predstavnici opozicije da kažu šta hoće”, poručio je potpredsednik Vlade.

Na pitanje koji je njegov predlog za rešenje situacije u vezi s Kosovom, Dačić je odgovorio pitanjem zašto uopšte od njega traže da o tome govori kad on to čini već deset godina.

“Znate za šta sam se zalagao – moji predlozi su jasni i svima poznati”, poručio je, uz opasku da bi lično bio srećan da se o tome razgovaralo pre više od 10 godina.

“Kada sam iznosio neke planove bio sam napadan ovde u zemlji”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je video Vučićev plan odgovorio je da predsednik Srbija iako ima plan sigurno to neće izneti sada i dodao da, i kada bi lično znao za taj plan, “to nije nešto što bi trebalo da iznosim u javnost”.

O zahtevu za posetu Prohoru Pčinjskom odlučuje Crkva

Povodom zahteva makedonskih vlasti da se dozvoli delegaciji iz Skoplja da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika – Ilindena, obeleži u manastiru Prohor Pčinjski, na teritoriji Srbije, Dačić kaže da ne može država da odlučuje o tome.

“Nema to veze sa državom, to je manastir. Ne može država da odlučuje o tome. Oni se svake godine obraćaju nama, mi to pošaljemo Crkvi, Crkva sa njima komunicira, a vi znate kakvi su odnosi što se toga tiče. Tu nema nikakve dileme”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Makedonijom i da su možda neke njegove izjave uticale na pogoršanje tih odnosa, Dačić je podsetio da je, kada je govorio o toj zemlji, rekao da smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, a da su oni kasnije priznali Kosovo i glasali za Kosovo u Unesko.

“Kako sam ja narušio odnose što sam to rekao? Ja sam se sa njima razjasnio. Kako oni prema nama, tako mi prema njima i tačka. I ne samo sa njima, nego i sa svima drugima”, rekao je Dačić.

Šef diplomatije istakao je da Srbija ima želju za poboljšanje odnosa sa Makedonijom i da je mnogo uradila na tome.

“Mi smo uložili u odnose sa Makedonijom. Oni su uvek glasali protiv naših interesa. Ne mogu sada da kažem bravo. Ljuti smo”, rekao je Dačić.

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je nedavno u Sarajevu da od vlasti Srbije još nije stigao odgovor na zahtev makedonskih vlasti da se dozvoli makedonskoj delegaciji da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika – Ilindena, proslavi u Prohoru Pčinjskom, na teritoriji Srbije.

“Nadam se da ćemo dobiti odobrenje, ali ako ga i ne dobijemo, nećemo se naljutiti”, rekao je Zaev.

 

Izvor: RTS, Tanjug

Comments

Pročitaj još