Da li će se opozicija uključiti u dijalog o KiM?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi voleo da sasluša i stav opozicije po pitanju rešenja za Kosovo i Metohiju.

Inicirajući dijalog o verovatno najvažnijoj temi u novijoj istoriji Srbije, Vučić je rekao da je njegova obaveza da pozove sve na razgovor o Kosovu i Metohiji, te da želi da čuje i mišljenje opozicije.

Ne želi, kaže, da prihvati da je odgovorniji po tom pitanju od njih, tim pre što se u vreme prethodne vlasti već dogodilo mnogo toga, “uključujući 17. mart i protivpravno priznavanje Kosova i Metohije”.

Pristaje i da je on odgovoran. “Nema problema, ja sam kriv. Ali, dajte mi rešenje”, rekao je Vučić.

U ovom trenutku nije poznato kako će dijalog biti “moderiran”, da li će predsednik zvati sagovornike na razgovor, ili očekuje da se oni sami izjasne po tom pitanju.

Danas su se već izjasnile Dveri, u saopštenju za javnost, kao i Vojislav Šešelj.

Tačnije, Dveri će se, kako saopštava Boško Obradović, o pozivu predsednika izjasniti ako i kada Predsedništvo pokreta odluči da li prihvata poziv, kada ga dobije.

U pisanoj izjavi Obradović ipak ocenjuje da je Vučićev poziv “priprema javnosti za priznanje Kosova i izbacivanje KiM iz ustavne preambule”, čemu će se, kaže, snažno suprotstaviti.

Obradović, naime, tvrdi da je vlast već priznala nezavisno Kosovo, potpisivanjem “antiustavnog Briselskog sprazuma”.

Sada je, navodi, na red došlo “javno međunarodno priznanje nezavisnog Kosova”, kaže Obradović i optužuje Vučića da sada samo pokušava da pripremi teren za to i da u “izdaju Kosova” uvuče i druge delove srpskog društva.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, uz podsećanje na “Lazarevu kletvu”, poručuje: “nema više dijaloga”, nema priznavanja nezavisnosti Kosova, niti ulaska KiM u UN, kao ni u druge međunarodne organizacije”, rekao je Šešelj za Tanjug.

“Treba zamrznuti dijalog, tražiti da se uključi Rusija kao naša sila zaštitnica, prekinuti pregovore o ulasku u EU i treba tražiti da se kosovsko pitanje vrati u UN, svakom normalnom je to jasno”, zaključuje Šešelj.

Prema njegovim rečima, sve vlasti nakon 5. oktobra prihvatale su po nešto.

“Nek se preispitaju svi oni koji su se ogrešili o Kosovo. SRS i ja lično se nikada nismo ogrešili o Kosovo. Jedino smo mi 1999. glasali protv prihvatanja plana Ahtisari- Černomirdin i Kumanovskog sporazuma. Bili smo protiv Koštunicine, Đinđićeve, Tadićeve politike koje su postepeno prodavale Kosovo”, rekao je Šešelj.

On ističe da SRS ne podržava ni naprednjačku politiku, ni politiku Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

“Ako se treba konsultovati koje poteze povući, treba prvo povući potpise sa dva seta Briselskih sporazuma. Oni su već 50 odsto izdali Kosovo sa tim i, ako misle sad da bi se mi uključili da tu nastavimo, varaju se”, navodi Šešelj.

Očekuje se da se na ovaj ili onaj način o pozivu na dijalog izjasne i predstavnici drugih političkih stranaka, čiji stavovi o Kosovu i Metohiji su manje više poznati.

Može li se čuti neki predlog, rešenje, donja crta ispod koje Srbija ne može da ide – zasad nije poznato.

Profesor Jovan Komšić smatra da nije sigurno da će deo opozicije, koji naziva građanskim i proevropskim, a koji je, kako kaže, “ranjen” u teškim političkim okršajima, “rado prihvatiti tu vrstu medijski pružene Vučićeve ruke”.

“Tu pre svih mislim na Sašu Jankovića i Vuka Jeremića”, kaže Komšić za Radio Slobodna Evropa i dodaje da nije veliki optimista da je moguće ostvariti tip dijaloga koji bi bio neophodan za rešavanje tako snažnog problema kao što je problem Kosova.

“Moja je obaveza da pozovem sve, jer uvek postoji mogućnost da se čuje pametna ideja, ali i da građani čuju…”, rekao je predsednik Vučić.

 

Izvor: RTS, Tanjug

Comments

Pročitaj još