Godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca

Danas se navršava 18 godina od kada je 14 srpskih žetelaca, meštana Starog Gracka kod Lipljana, izmasakrirano na njivi 1999. godine dok su sabirali žito, a za taj težak zločin još niko nije odgovarao.

Tog 23. jula 1999. dogodio se možda i najveći zločin u pokrajini posle dolaska KFOR-a, kada su pripadnici albanske terorističke tzv. OVK ubili 14 srpskih zemljoradnika, koji su izašli da požanju žito na jednoj maloj njivi.

Teroristi OVK su ispalili ka srpskim žeteocima na stotine metaka i niko od njih nije preživeo.

Na školi u Starom Grackom bila je ploča sa imenima svih 14 poginulih u tom zločinu, a pored imena, stajali su i stihovi: “U mome polju vesela žetvena pesma ne čuje se više. A na meni je da svedočim i pamtim, zlo počinjeno da nikad ne zaboravim”, ali, nedugo nakon sahrane srpskih žetelaca, nadgrobne ploče žrtava su porušene i uništena je spomen-ploča.

Do danas zbog tog monstruoznog zločina niko nije izveden pred lice pravde.

UNMIK je 2007. uhapsio jednog osumljičenog, Muzljama Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, ali je on posle dva meseca pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Tanjug je 19. maja saznao da je Specijalno tužilaštvo u Prištin iobustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom.

Međunarodni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, jedinice iz Lipljana, da su počinili masakr 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba – Milovan Jovanović, Jovica Živic, Radovan Živic, Andrija Odalović, Slobodan Janićijević, Mile Janićijević, Novica Janićijević, Momčilo Janićijević, Stanimir Dekić, Božidar Dekić, Saša Cvejić, Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Izvor: Tanjug

Comments