• Početna>
  • Vesti>

NATO ostaje na Kosovu kako bi osigurao mir i stabilnost u regionu

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu, general Kurtis Skaparoti, izjavio je danas u Prištini, tokom razgovora sa Hašimom Tačijem, da je NATO posvećen tome da ostane na Kosovu kako bi osigurao mir i stabilnost u celom regionu.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova, Tači je tokom razgovora ocenio da je uloga NATO na Kosovu bila odlučujuća “ne samo na očuvanju stabilnosti i jačanju bezbednosti već i u saradnji svih zajednica”.

On je Skaparotija informisao o političkoj situaciji na Kosovu, ističući da je Kosovo “uspešno okončalo proces parlamentarnih izbora koji su bili demokratski, mirni i fer”.

“Sada smo u procesu stvaranja institucija Kosova, koje će biti multietničke i sa jasnom evroatlanskom orijentacijom”, kazao je kosovski predsednik.

Tači je, govoreći o regionalnoj saradnji, pozdravio prijem Crne Gore u NATO, izrazivši nadu da će taj put slediti i druge države, “dajući na taj način doprinos dugoročnom miru u regionu”.

Komentarišući transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, Tači je rekao da će se to dogoditi “u punoj koordinaciji sa NATO i uz obuhvatanje svih institucija i zajednica na Kosovu”.

Tači je istakao da će Kosovo nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom i da će raditi na regionalnoj saradnji i na dobrim susedskim odnosima.

Komandant NATO snaga u Evropi je na ovaj sastanak došao u pratnji komandanta KFOR-a, generala Đovanija Funga.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još