Sednica kosovskog parlamenta ipak naredne sedmice

Iako je bilo predviđeno da sednica konstitutivne sednice kosovskog parlamenta bude održana sutra, prištinska “Epoka” pozivajući se na izvore iz predsedništva, piše da je koalicija okupljena oko DPK Hašima Tačija odlučila da to zasedanje odloži za 27. jul jer je, navodno, 40 izabranih poslanika na godišnjem odmoru.

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj i član Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj potvrdili su da će se konstitutivna sednica, ipak, održati sledeće nedelje.

Hodžaj je nakon sednice predsedništva stranke, održane u ponedeljak, kazao da je koalicija osigurala glasove za formiranje parlamentarne većine i nove vlade, ali nije precizirao koja će im se još stranka pridružiti, prenosi Koha Ditore.

– Osim što imamo potreban broj glasova, druge tehničke pripreme zavise od skupštinske administracije, a ne od političkih stranaka – rekao je Hodžaj.

Ipak, list podseća da skupštinska administracija nije odgovorna za sazivanje sednice, već inicijativa mora da potekne od predsednika privremenih kosovskih institucija.

Alijansa za budućnost Kosova u međuvremenu je negirala informacije da kandidat za premijera Ramuš Haradinaj nije prikupio dovoljan broj glasova za dobijanje mandata, te da je zbog toga odložena konstitutivna sednica parlamenta.

ABK tvrdi da je reč o špekulacijama.

Hoti: Niti kupujemo niti prodajemo glasove

Međutim, kandidat za premijera Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti izjavio je da konstitutivna sednica kosovske skupštine nije sazvana jer koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo nije sakupila dovoljan broj glasova da formira novu Vladu.

On je na svom Fejsbuku napisao da je Demokratska liga Kosova ostala čvrsto posvećena demokratskom i institucionalnom pristupu, kao i da “niti kupuje niti prodaje glasove birača, već ih štiti kao svetinju”, prenosi prištinski Bota Sot.

Rugova: Kosovo je u krizi

Novi poslanik Demokratske lige Kosova (DLK) Naser Rugova ocenio je da je Kosovo u krizi i da se ne može dozvoliti da još bude bez vlade, te dodao da smatra da bi nova vlada trebalo da bude formirana po volji naroda.

S tim se, međutim, ne slaže liderka “Alternative” Mimoza Kusari Ljilja.

– Ako se svi slažemo oko odredjenih reformi, zašto ne bismo formirali vladu po volji naroda – rekao je Rugova za “Klan Kosova”.

Rugova je jedan od novih poslanika DLK, za kojeg se špekuliše da je spreman da glasa za Ramuša Haradinaja, ali je on to demantovao.

Ideju vlade po volji naroda prvo je predložio lider Nove kosovske alijanse (AKR), Bedžet Pacoli, koji je rekao da bi kosovski lideri trebalo da postignu konsenzus o velikim problemima i formiraju vladu sa jednogodišnjim programom.

Kusari Ljilja se protivi i ideji Pacolija. Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da takav potez ne bi bio rešenje problema.

Navela je da je odlazeća vlada, koja se sadržala od samo dve partije, vodila politiku samo u svojim interesima, navodi Koha.

 

Izvor: Blic, Tanjug

Comments

Pročitaj još