• Početna>
  • Vesti>

Opasni crni skakavci na Kosovu: Njihov otrov prži kožu

Agresivna vrsta skakavaca pojavila se u okolini vojne baze Bondstil smeštene u Uroševcu.Otrov ovih skakavaca je toliko jak da može da ubije pticu ili manje sisare jer nisu imune na njegove toksine.”Crni skakavac” (Romalea guttata), nanosi štetu neviđenih razmera i veoma je opasan.

Jedina vrsta ptica “loggerhead shrike”, koja bi mogla da uništi ovu populaciju, ne živi na prostoru Balkana.

“Crni skakavac” pripada autohtonim vrstama južnog dela SAD-a. Verovatno je “dostavljen” u prostor bez prirodnih predatora nizom transportnih letova iz SAD-a. Kako mu na ovim prostorima ništa ne stoji na putu neviđenom brzinom počeo je da se širi na jug i sever Kosova.

Ženka ove invazivne vrste polaže jaja svake dve nedelje i donosi po 60-tak jedinki, a odrasli dosegnu 8 centimetara, pišu lokalni mediji.

Napadaju sve od širokolisnog povrća, skoro sve korove, kukuruz, voće (sve vrste, uključujući citruse, smokve, koštuničavo voće, oštećuju i list i plod). Napadaju i skoro sve vrste ornamentalnog cveća i uništavaju i list i cvet. Od povrća napadaju i bob, grašak, spanać, kupus, paradajz, paprike i sve ostalo…

Izrazito je društveni štetočina i uvek se pojavljuje u rojevima, tako da tamo gde napada, napada cela kolonija.

“Decu treba čuvati podalje od “crnog skakavca” jer mlaz njegovog otrova koji je izrazito agresivan može da povredi kožu. Jedna doza otrova koju izbacuje odrasli štetočina obično ima oko 5 mikrolitara (jedan mlaz). Sadrži oko 40 hemijskih molekula, koje variraju, uglavnom su fenoli i kinoni, koji su izrazito otrovni za sve četvoronošce”, ističu na Poljoprivrednom fakultetu u Prištini.

Izvor: TV Most, agencije

Comments

Pročitaj još