Konstitutivna sednica kosovske skupštine u sredu?

Predstavnici pobedničke koalicije “PAN” izjavili su da će konstitutivna sednica kosovske skupštine biti održana najverovatnije u sredu, te da su obezbedili potrebnu većinu od 61 poslaničkog glasa za izbor predsednika parlamenta, prenose prištinski mediji.

Kandidat za to mesto je predsednik Demokratske partije Kadri Veselji, koji je tu dužnost obavljao i u prošlom sazivu skupštine.

U koaliciji “PAN” planiraju da istog dana bude glasanje i za nov saziv kosovske vlade, čiji bi predsednik bio Ramuš Haradinaj. Između glasanja za predsednika skupštine i novog saziva vlade, potrebno je da kosovski predsednik Hašim Tači i zvanično Haradinaju ponudi mandat za formiranje vlade.

Pre svega toga, nužno je međutim da kosovski predsednik sazove kosntitutivnu sednicu skupštine. Za očekivati je da to uradi danas ili narednih dana. Tači je juče neformalno razgovarao sa Haradinajem i dobio uveravanja da lider Alijanse za budućnost Kosova ima potrebnu većinu za formiranje vlade.

Sa druge strane, poslanici Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za novo Kosovo saopštili su da neće glasati za Ramuša Haradinaja. Isti stav imaju i poslanici pokreta “Samoopredeljenje”.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 11. juna. Na njima je koalicija “PAN” ( Demokratska paartija, Alijansa za budućnost i Inicijativa) osvojila 39 mandata. Pokret “Samoopredeljenje” ima 32, koalicija “LAA” (Demokratski savez, Alijansa za novo Kosovo i lternativa) ima 29, Srpska lista ima 9, Samostalna liberalnaa stranka jednog poslanika, a ostale manjinske zajednice imaju 10 poslanika.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još