Kasne radovi na mostu i oko njega

Radovi na revitalizaciji glavnog ibarskog mosta i na uređenju šetališta u severnom delu Kosovske Mitrovice kasne. Iz Kancelarije EU na Kosovu poručuju da očekuju da oba projekta uskoro budu završena.

Za nadležne u opštini Severna Mitrovica prioritet je sigurnost građana. Nekoliko incidenata pre tri meseca bili su povod da gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić naloži prekid radova na i oko mosta. Iz Rakićevog kabineta i danas poručuju da je sigurnost građana važnija od završetka radova na mostu.

Igor Simić iz Srpske liste kaže za Kontakt plus da oni koji su insistirali na otvaranju mosta nisu smogli snage i da garantuju bezbednost građanima onog trenutka kada most bude otvoren. “Zato još jednom, apsolutno podržavam odluku gradonačelnika Rakića da zaustavi radove na revitalizaciji mosta sve dok garant sporazuma, Brisel, ne garantuje bezbednost građanima u severnom delu Kosovske Mitrovice nakon otvaranja mosta,”- istakao je Simić.

Portparol u Kancelariji EU na Kosovu Dinka Živalj navodi u izjavi za Kontakt plus da očekuju da radovi na mostu u Mitrovici i uređenju šetališta u ovom gradu budu uskoro završeni.

“Projekt EU za revitalizaciju glavnog mosta, vredan 1.45 miliona evra, započeo je 2016. godine i u velikom delu dobro napreduje. Još jedan ishod sporazuma u okviru dijaloga u Briselu predviđa pretvaranje ulice Kralja Petra u Severnoj Mitrovici u pešačku zonu. Evropska unija očekuje da se oba projekta uskoro završe,”- kaže Živalj.

Simić sa druge strane navodi da je, kada je u pitanju revitalizacija mosta, apsolutna odgovornost na predstavnicima EU. “Onog trenutka kada se bude uspostavio minimum sigurnosti i bezbednosti za građane tada će i revitalizacija biti nastavljena a uskoro i završena,”- kaže Simić.

Pitanje koje ostaje otvoreno je kada će biti završeni radovi na i oko mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević u izjavi za Radio Kontakt plus potencira drugo pitanje.

“Pre tog pitanja, postavljam pitanje na koji način da se uredi život građana na severu a kao drugo pitanje onda možemo da govorimo o mostu. Život građana na severu Kosova je potpuno neuređen, treba urediti prvo to pitanje, pa onda se baviti pitanjem mosta,”- navela je Lazarević.

Građani Kosovske Mitrovice takođe ističu da je najvažnija stvar bezbednost i da iz tog ugla treba posmatrati kompletnu priču u vezi otvaranja za saobraćaj mosta i privođenja kraju radova na uređenju pešačke zone u ulici Kralja Petra I.

Tokom marta ove godine glavni ibarski most u Mitrovici prešla je i šefica evropske diplomatije Fedrika Mogerini koja se tada susrela sa gradonačelnikom Rakićem a u izjavi novinarima poručila da most treba da postane simbol dijaloga.

Izvor: Radio Kontakt plus

 

Comments

Pročitaj još