Otvorena pivara pri manastiru Banjska

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, vladika raško-prizrenski Teodosije i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, danas su u Banjskoj svečano pustili u rad pivaru manastira Banjska.
„Danas smo se okupili o velikom srpskom crkvenom prazniku, Petrovdanu, ovde u manastiru Banjska, u jednoj od najlepših zadužbina kralja Milutina da bi smo zvanično obeležili početak proizvodnje prvog srpskog piva, posle šest vekova. Dakle ovde u manastiru Banjska, dobili smo proizvodnju piva koju smo razvili zajednički sa Eparhijom Raško-prizrenskom, odnosno zahvaljujući pomoći koju je Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i metohiju uručila manastiru. Ovaj manastir i njegova ekonomija upotpuniće svoj duhovni život koji se meri vekovima i proizvodnju ovog napitka koji će pomoći očuvanje i opstanak manastirske ekonomije”, rekao je Đurić i dodao:

“Mislim da obnova ove svetinje, a manastir Banjska je doživeo veliku i značajnu obnovu poslednjih nekoliko godina. Izgradnja banjskog kompleksa, izgradnja ove pivare, govori o tome da mi želimo da što više ljudi, dakle Srbi svi i svuda, dođu ovde na Kosovo i Metohiju i žive sa svojim svetinjama i posećuju ove svetinje.

Pozivam Srbe sve i svuda i sve građane Srbije da dođu i posete naše svetinje na Kosovu i Metohiji, da dođu da posete naš narod na KiM, da dođu da probaju ovo novo banjsko pivo, koje na etiketi ima srpskog srednjevekovnog junaka iz malene Banjske i smatram da briga o našim duhovnim i istorijskim vrednostima jača i gradi sve nas.

Istovremeno obnova manastira, obnova i izgradnja naših svetinja poruka je svima onima koji su u prošlosti te svetinje rušili, svima onima koji su proterivali, da ćemo uvek obnoviti i uvek se vratiti, nikada nećemo odustati i nastavićemo da se borimo srcem, razumom, i nastavićemo uz Božiju pomoć da gradimo delo koje su započeli naši preci, delo za koje možemo da kažemo da je i narodno i državno i crkveno a to delo jeste srpsko Kosovo i Metohija”, rekao je na otvaranju pivare u Banjskoj direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vladika Teodosije je istakao da se u današnje vreme moraju prevazići sva iskušenja – ne oružjem već rečju božjom i da je nama ovde važno da na tom putu iskušenja imamo punu podršku Vlade Srbije i Kancelarije za KiM.
“Ova pivara, otvorena pri manastiru Banjska, treba da bude ekonomska podrška ovom manastiru. Što manastir bude stabilniji – i ekonomski i u pogledu bratije, to će više značiti i za narod ovog kraja”, rekao je vladika Teodosije i podsetio da se obnavlja i banja i da će ova pivara biti velika podrška kompletnoj obnovi ovog kraja.
Pun kapacitet pivare manastira Banjska, koji se u starim spisima pominje kao jedan od manastira na Kosovu i Metohiji u kojem se kuvalo pivo, iznosiće 30 tona piva mesečno.
Sredstva za izgradnju pivare, u ukupnom iznosu od 13.8 miliona dinara obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju kroz Program raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede na području AP Kosovo i Metohija, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još