Čeka se rasplet političke situacije na KiM

Nakon potvrđenih konačnih rezultata vanrednih izbora na KiM, sledi formiranje institucija. Na osnovu konačnih rezultata saopštenih tokom vikenda, Srpska lista ima devet od deset rezervisanih mesta za Srbe u kosovskoj skupštini.
Prema ovdašnjim paravilima neophodno je u roku od mesec dana konstituisati novi saziv kosovske skupštine. Konačni rezultati su proglašeni 8. jula, pa je prema tome do 8. avgusta obavezno formirati novi saziv parlamenta. Očekuje se da se uporedo sa tim procesom, odvija i formiranje vlade.

Kosovski predsednik Hašim Tači ima rok od nedelju dana da obavi konsultacije sa strankama i da onda odluči kome će poveriti mandat. Novi mandatar ima zatim rok od 15 dana da obezbedi većinu, a ako to ne uspe, onda kosovski predsednik ima diskreciono pravo da mandat poveri drugoj osobi.

Najveće šanse da mu se poveri mandat za formiranje buduće kosovske vlade, prema sadašnjim najavama ima Ramuš Haradinaj, iz takozvane koalicije PAN koju čine Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa za Kosovo. Ta koalicija je na izborima dobila najviše glasova. Haradinaj i ljudi iz njegove stranke ponavljaju da imaju dovoljnu većinu poslanika.

I sam Hašim Tači je kazao da ga je Haradinaj uverio u to, i ukoliko je to istina, onda bi u vladajućoj većini bili i predstavnici Srpske liste. Međutim, predstavnici Srpske liste se još nisu izjasnili o budućoj koaliciji, odnosno nisu istakli šta su striknto njihovi zahtevi za ulazak u vladu. Iako iz tabora Haradinaja ističu da će vladu formirati veoma brzo, čini se da to neće ići glatko.

Iz Demokratske partije su sinoć najavili da će kandiat koalicije PAN za predsednika skupštine biti Kadri Veseli, koji je tu funkciju obavljao i u prošlom mandatu. Kažu da ne očekuju problem oko njegovog izbora, jer predsednika parlamenta sa 61-nim glasom biraju svi poslanici, i da je tu podršku lakše dobiti nego podršku prilikom izbora nove vlade.

Dakle, postoje rezerve da oni koji budu glasali za predsednika skupštine, neće glasati i za novu vladu, iako su kandidati za predsednika parlamenta i premijera, iz iste koalicije. Ako Haradinaj ne uspe u formiranju vlade, Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje, sledeći je kandidat za mandatara.

Iz tog pokreta su sopštili da su uvereni da Haradinaj neće uspeti u obezbeđivanju većine, i da će sačekati da Haradinaj iskoristi svoje pravo.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još