• Početna>
  • Vesti>

Suspendovano članstvo Prištine u Svetskoj carinskoj organizaciji

Na zasedanju Svetske carinske organizacije (SCO) u Briselu o pitanju pristupanja Kosova ovoj organizaciji, Prištini je oduzeto pravo glasa i to pitanje suspendovano je do daljeg, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Kako se navodi u saopštenju, predloženo je formiranje radne grupe koja će razmotriti slučaj Kosova i predloži rešenje za njegov budući status. Do tada važi odluka iz 2012. godine da je prijem Kosova u SCO preuranjen.

“Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Uprava carine zajednički su radili na osporavanju nelegitimnog pokušaja primanja takozvanog Kosova u Svetsku carinsku organizaciju nakon što je Belgija, kao depozitar konvencije, i Sekretarijat SCO, suprotno odluci Saveta SCO iz 2012. da je ‘prijem Kosova preuranjen do daljnjeg’, pokušali da prime tzv. Kosovo u ovu instituciju”, navodi se u saopštenju.

Depozitar konvencije i Sekretarijat SCO pokušali su da stave na glasanje, uz protest Srbije i još dvadesetak zemalja, raspravu o prijemu Kosova na dnevni red ovog zasedanja Saveta SCO u Briselu.

Članstvo Kosova suspendovano je na zahtev Srbije do sledećeg zasedanja, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još